Noćas počinje ljetno računanje vremena

Noćas počinje ljetno računanje vremena

Pomicanjem sata za jedan sat unaprijed, u noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena.Ljetno računanje vremena u 2021. godini počinje 28. ožujka u 2 sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata, izvijestio je Državni   za mjeriteljstvo Republike Hrvatske (DZMRH).

Prelaskom na ljetno računanje vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima. U EU rasprava o ukidanju procedure pomicanja sata traje već niz godina, no još uvijek se ne zna kada će se to stvarno i dogoditi.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izjavili su za da ovo nije zadnje pomicanje sata, jer propis Europske unije kojim se planiralo ukidanje takve prakse nikad nije donesen, nije ni izgledno da će biti donesen u doglednom razdoblju.

Ističu da je Komisija u rujnu 2018. godine predstavila prijedlog nove Direktive kojim predviđa trajno ukidanje pomicanja sata uvjetovanog izmjenom godišnjih razdoblja istovremeno u svim državama članicama tako da članice odluče hoće li trajno zadržati zimsko ili ljetno računanje vremena.

Postavlja se pitanje i kako uskladiti te odluke da bi se zaštitilo funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU. Iz Ministastva kažu da je u Vijeću postalo jasno da će biti teško postići dogovor oko ujednačavanja standardnog vremena među susjednim državama, a situaciju je otežala činjenica da EK nije popratila izradu prijedloga standardnom procjenom učinka.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.