Ministar Božinović najavio da do 31. ožujka vrijede postojeće mjere, a Capak najavljuje početak masovnog cijepljenja nakon Uskrsa

capak

Zbog povećanja broja oboljelih, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je krajem prošlog tjedna da će se do 31. ožujka, vrijediti postojeće epidemiološke mjere vrijede,  ali i da će se vidjeti postoji li potreba za dodatnim mjerama na nacionalnoj razini, a do tada očekuje oštrije mjere iz županijskog sjedišta. Odluke o pooštravanju mjera na snazi su u Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj, te Zadarskoj županiji.  Ranija odluka o Dubrovačko-neretvanskoj županiji proširena je na poluotok Pelješac i općine Janjina, Trpanj i Orebić.

Za Uskrs će preporuke vrijediti kao i prije

U Zadarskoj županiji uveli su zabranu posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, ali i korisnicima drugih ustanova koje pružaju smještaj u sustavu socijalne skrbi. Korisniku će biti omogućen ulazak u vanjski prostor samo uz upotrebu maski za lice. Uz to, od ponedjeljka, 29. ožujka, Zadarska županija prelazi na online nastavu za sve srednje škole, osim maturanata. 
Za Uskrs Božinović je rekao da očekuje da se neće stvoriti poseban epidemiološki okvir, a preporuke će vrijediti kao i prije. Nada se da će se sve više događaja odvijati na otvorenom, uključujući misu, što će ljepše vrijeme dopuštati. Što se tiče granica, najavio je da će 1. travnja na snagu stupiti paket mjera koji će olakšati ulazak u Hrvatsku onima koji su preživjeli bolest, cijepili se ili imaju valjani PCR test, ali da postoji i mogućnost brzog ispitivanja antigena.
Neće biti posebnog olakšanja, osim za djecu mlađu od sedam godina koja neće morati imati negativan test. Što se tiče onih koji su preživjeli bolest, rok od šest mjeseci tolerira se za prelazak granice bez negativnog testa rekao je. Božinović je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.