Stožer: Spremni za sukcesivno aktiviranje KBC Dubrave i Arene, vjernici oprez kod okupljanja

Stožer CZ

U odnosu na prošli tjedan Hrvatska bilježi 42 posto više zaraza koronavirusom, pa bolnice ponovno povećavaju kapacitet liječenja, a sve je spremno, ako je potrebno, za ponovno aktiviranje bolnice u Areni, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite. 
"U utorak smo imali sastanak stručne skupine Kriznog stožera Ministarstva zdravstva kojem su prisustvovali ravnatelji svih bolnica. Nakon analize situacije odlučili smo sukcesivno reaktivirati KB Dubrava i Specijalnu bolnicu za plućne bolesti Zagreb," "rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
U bolnici Dubrava otvorit će se jedinica za intenzivnu njegu koju će podržati bolnica Sestre milosrdnice, a kapaciteti će se povećati u ostalim bolnicama, ovisno o potrebama.
"Sve je spremno za aktivaciju Arene, može se aktivirati u roku od 24 sata, što u ovom trenutku nije potrebno", rekao je Beroš. 
 
Postignut dogovor o novih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer za Hrvatsku
 
Od 1. travnja potrošeno je 498.417 doza cjepiva i cijepljeno 404.518 ljudi. Prva doza cijepila je 312.138 osoba, dok je druga doza cijepila 92.380 ljudi. Za 1519 ljudi nema podataka o dozi kojom su cijepljeni, prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Ministar Beroš izvijestio je da je u Bruxellesu postignut dogovor o dodatnih 747.000 doza cjepiva Pfizer za Hrvatsku te da bi se danas trebala usuglasiti dinamika isporuke.
Osvrnuo se i na problem neisporuke skupih lijekova za onkološke bolesnike, jer su veletrgovci zbog državnih dugova obustavili isporuku lijekova u bolnice.

Rješenje za lijekove za onkološke bolesnike

"Od ravnatelja dobivamo informacije o poteškoćama, pronađen je koncept koji bi zadovoljio sve. Rješenje je izravno plaćanje lijekova za onkološke bolesnike cesijom, tako da dostava lijekova najpotrebitijima može odvijati se glatko. i veletrgovci ", rekao je. 
Ustvrdio je da u to vrijeme nije bilo podataka da je bilo koji od tih pacijenata opasan po život.
Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović izvijestio je da je u Hrvatsku jučer ušlo ukupno 43.500 ljudi, od čega je 60 posto bilo u tranzitu, dok je 2019. godine, koja je bila godina bez epidemije, istog dana ušlo nešto više od 130.000 ljudi.
"Primijetili smo da je na graničnim prijelazima u Istri i Primorsko-goranskoj županiji bilo vrlo malo ulaza, što znači da je bilo malo turističkih ulazaka", rekao je ministar Božinović.
Što se tiče epidemiološke situacije, trenutno imamo ozbiljne mjere na nacionalnoj razini, a u nekim županijama, koje su u lošijoj epidemiološkoj situaciji, čak i strože mjere. Božinović naglašava da ne možemo isključiti donošenje strožih mjera na nacionalnoj razini.

Apel za poštivanje mjera za vjerske obrede

Bez obzira na blagdansko vrijeme, nadzor poštivanja mjera neće se smanjiti, upozorio je istaknuvši da su rizična okupljanja i obiteljska okupljanja iz nekoliko domaćinstava.
U vezi s održavanjem vjerskih obreda tijekom uskrsnih blagdana, ministar Božinović kaže da je preporuka da se vjerski obredi održavaju na otvorenom kad god je to moguće.
"Ove godine ni vrijeme nije naš saveznik, vremenske prognoze su takve da možemo očekivati ​​naglo pogoršanje vremena. Ako nas kiša ili oluja u Dalmaciji natjera da ostanemo u zatvorenom, apeliram da to bude u užem krugu i da se svi drže mjera ".
Osvrnuo se i na njemačko stavljanje Hrvatske na "crveni popis" prevalencije covid-19, rekavši da Njemačka stavlja zemlju "u crveno" kada broj zaraženih premaši 2000.
"Nekoliko dana imamo preko 2000 pacijenata, tada se napušta regionalni pristup i to su poruke za sve nas. Na početku smo četvrtog mjeseca, ako stisnemo četvrti i peti mjesec, siguran sam da ćemo stvoriti temelje za uspješniju turističku sezonu ", rekao je Božinović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.