Hladan vjetar i snijeg u većem dijelu Hrvatske, HAK upozorava na obvezno korištenje zimske opreme

Hladan vjetar i snijeg u većem dijelu Hrvatske, HAK upozorava na obvezno korištenje zimske opreme

Hrvatska je pred udarom hladnog vremena sa sjevera. Nakon snažnog vjetra koji je puhao sredinom noći sjevernu Hrvatsku zabijelio je snijeg koji je mjestimice debljine i do desetak centimetara. Na varaždinskom području snjeg je prestao padati, Zagreb se također probudio pod snježnim pokrivačem, a snijeg i dalje pada na području Zagrebačke županije, a tijekom dana moguć je i na dijelu sjevernog Jadrana, u unutrašnjosti Istre, ali i Dalmacije. HAK savjetuje vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Noćne temperature na području varaždinske županije s utorka na srijedu mogle bi biti od minus 1 do minus 3.

 HAK upozorava: Ne krećite na put bez zimske opreme

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski, a u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj uz kišu povremeno pada i snijeg, upozoravaju u utorak iz Hrvatskog autokluba (HAK) te vozače pozivaju da ne kreću na put bez zimske opreme. Česti su zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije pa HAK korisnike moli za strpljenje.
Upozoravaju i na mogućnost odrona te vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni vjetar koji će poslijepodne slabjeti. Na Jadranu će padati kiša, uglavnom na sjevernom dijelu i susnježica te snijeg, a u Dalmaciji su mogući i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Navečer će sa sjeverozapada doći do postupnog prestanka oborine i smanjenja naoblake.
Puhat će i jaka i olujna bura, u Dalmaciji prijepodne jako i olujno jugo, na jugu i veći dio dana. Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom će biti od -3 do 3 Celzijeva stupnja, navečer još hladnije.

Na Jadranu najviša dnevna temperatura bit će od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva.
Zbog prometnih nesreća HAK poziva vozače na pojačan oprez na autocesti A1 između čvora Jastrebarsko i odmorišta Draganić u smjeru mora gdje je vozilo na pretjecajnom traku te na A2 Zagreb-Macelj između čvorova Jankomir i Zaprešić u smjeru Krapine. 
U prekidu su trajektna linija Lopar-Valbiska, katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

 Zbog prometnih nesreća pozivamo vozače na pojačan oprez na autocestama:

 A1 na 161. km između čvora PERUŠIĆ i čvora OTOČAC u smjeru Zagreba, prometuje se uz ograničenje brzine 40 km/h.

 A1 na 154. km između čvora PERUŠIĆ i čvora OTOČAC u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h

 A2 Zagreb-Macelj između čvorova Jankomir i Zaprešić na 2. i 5. +300 km u smjeru Krapine (zapada) zagrebačkoj obilaznici (A3) kod čvora LUČKO u smjeru Lipovca

IZVOR: HRT

Prognoza za Sjever Hrvatske na poveznici: https://weather.com/hr-HR/vrijeme/danas/l/d2cac8fa4b23b445668ef5fbc4a3134b57eb5662dda38bb9d16935f6230cb8f0

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.