Mišljenje je struke da nastavi cijepljenje AstraZenecom, a koristi su veće od rizika

Mišljenje je struke da nastavi cijepljenje AstraZenecom, a koristi su veće od rizika

- Stručnjaci Hrvatskog zavodaza javno zdravstvo vjeruju da se cijepljenje cjepivom AstraZeneca može nastaviti, i  takav stav struke  slijedit će Vlada, jer po navodima struke blagodati cijepljenja protiv AstraZeneca nadilaze rizike povezane s njima. rekao je Premijer Andrej Plenković i srijedu nakon otvorenja Dječjeg vrtića "Pušlek" u Mariji Bistrici. U izjavi za medije izrazio je zadovoljstvo što je nakon dugogodišnjeg čekanja u Mariji Bistrici realiziran projekt novog i modernog vrtića, rekavši da je riječ o investiciji vrijednoj više od 10,5 milijuna kuna. Projekt je realiziran kroz mjeru 7.4.1. u okviru Programa ruralnog razvoja,Vlada  je podržala i sufinancirala 200 vrtića diljem hrvatskih županija, s više od milijardu kuna rekao je premijer Plenković naglasivši  otvaranje vrtića u manjim sredinama iznimno važnim, jer to je plus za najmlađe, njihovo obrazovanje i razvoj, kao i za demografsku politiku zemlje. Zahvalio je svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog važnog projekta. 
 
Vlada će slijediti stav struke. 
 
Upitan o izvješću EMA-e o cjepivu AstraZeneca, premijer je rekao da je uoči Vlade održan sastanak s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ravnateljem HALMED-a.  "Činjenica je da je bilo nekoliko slučajeva kada je uspostavljena moguća veza između cijepljenja ovim cjepivom i nekih nuspojava, ali kao što smo i očekivali, stav Europske agencije za lijekove je da su blagodati cijepljenja veće od rizici. "s druge strane, Hrvatski zavod za javno zdravstvo vjeruje da se cijepljenje AstraZencem može nastaviti, što je, naravno, stav struke, kojeg ćemo kao Vlada slijediti", rekao je Plenković.  Premijer ne misli da cijena AstraZenece ima bilo kakve veze s kvalitetom cjepiva. Naglasio je da su se cijene dogovarale između Europske komisije i farmaceutskih tvrtki te da je to proces koji nema nikakve veze s Hrvatskom. 

Cjepiva štite od smrti i teških bolesti

Premijer je istaknuo da cjepiva štite od smrti i teških bolesti. "Normalno je kada postoji tako brzo otkriće cjepiva za bolest poput COVID 19 kakvu prije nismo vidjeli, da se u procesu brzog cijepljenja milijuna ljudi širom svijeta javljaju određene nuspojave", rekao je. 
Rekao je da je danas u 6 sati bila videokonferencija ministara zdravstva i da će se vidjeti što će reći. Premijer je podsjetio da je na Europskom vijeću, kada je nekoliko zemalja privremeno obustavilo rascjep ili ga ograničilo na određene dobne skupine zbog određenih nuspojava, rekao da svaka takva odluka u današnjem međusobno povezanom svijetu i komunikacijama utječe na stavove građana tamo gdje je bilo nema takvih preporuka.
"To je na neki način zadatak same tvrtke, ali i svih uključenih da se bore za vjerodostojnost cjepiva", rekao je Plenković. 
Upitan o ruskom cjepivu Sputnik V, koje je naručila Bavaria, premijer je naglasio da će Hrvatska i dalje tražiti mogućnost nabave dodatnih cjepiva od raznih tvrtki. 
"Što se tiče Sputnika, poslali smo vrlo zahtjevnu tehničku dokumentaciju sa nizom upita u fond koji drži cijelu priču sa Sputnikom i očekujemo informacije. Spremni smo naručiti ovo cjepivo. Za zdravstvenu sigurnost i javno zdravlje to je uvijek je dobro imati certifikate od vlasti o kvaliteti svakog cjepiva ”, rekao je premijer. 
 
Oporba nekreativna i plaha 
 
Premijer je komentirao i prigovore oporbenih članova parlamenta da nije jasno odgovorio na pitanja postavljena tekućeg jutra. "Odgovorim apsolutno na sve. Već je pet godina praksa da mi ide 70 posto oporbenih pitanja. Stoga mogu slušati što god žele i čuti odgovore. Oporba pokušava upotrijebiti trenutni sat kako bi zaradila nešto bodova. Danas su čak dobili i medijske kritike da su nekreativni, dosadni, plašljivi, pa se posljednjih pet ili šest pitanja probudilo kao nešto i napravilo neku vrstu emisije, ali nisu baš uspjeli ", rekao je premijer.
 
Nemam uvid u nečiju e-mail prepisku
 Upitan o e-porukama guvernera Borisa Vujčića i mlađeg analitičara iz Knighthead fonda, premijer je ponovio da nije imao uvida u nečiju e-mail prepisku. "Dakle, nisam mogao znati niti znati s kim je kontaktirao i tko ga je kontaktirao. Dobro je što sve te podatke tražite na koga se oni odnose, a to je guverner Vujčić", rekao je.  
Rekao je da pokušava shvatiti odakle opet tako veliko i intenzivno zanimanje za temu Agrokora.  
"Vjerojatno zato što se poklapa s vremenom Uskrsa kada su Konzumove police bile bez proizvoda i kada nije bilo novca za plaće radnika, kada je Vlada svojom politikom, intervencijom i zakonom uspjela sačuvati cijelu tvrtku, radna mjesta, hrvatsko gospodarstvo, omogućila sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva "Dobivaju novac koji im tvrtka duguje, a svi dobavljači ostaju na nogama. Ta priča polako vraća transformiranu tvrtku u tržišne uvjete pod drugim imenom. I to je ono što je ostalo, to je važno i važno", rekao je premijer.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.