U Varaždinskoj županiji 157 osoba na bolničkom liječenju, 27 na respiratoru, jučer 1 osoba preminula

U Varaždinskoj županiji 157 osoba na bolničkom liječenju, 27 na respiratoru, jučer 1 osoba preminula

U Varaždinskoj županiji 157 osoba na bolničkom liječenju, 27 na respiratoru, jučer 1 osoba preminula

 

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 137 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 478, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 986.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 157 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 89 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 68 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 28 osoba, od kojih 27 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 425 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 48 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 32 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 18.851 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 866.

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije redovito ukazuje na sljedeće:

Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika a posljedično i opstojnost bolničkog sustava.

Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.

S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.

Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

 Važeća Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske između ostaloga nalaže:

  • zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu
  • na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz 2 različita kućanstva
  • ugostiteljski objekti mogu usluživati hranu i piće samo na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje
  • obustava rada dječjih igraonica u zatvorenom prostoru
  • sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja.

Ponovno naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije.

 Na organiziranom punktu za cijepljenje je jučer u Ivancu cijepljeno 889 građana cjepivom Pfizer.

Ukupno je do sada Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije zaprimio 32.896 doza cjepiva od kojih je 19.744 podijeljeno liječnicima obiteljske medicine za primjenu u ordinacijama. Najmanje jednu dozu cjepiva primilo je 27.409 građana što je 16,5% stanovništva naše županije, dok je dvije doze primilo 3,4%.

 

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ .

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.