Vlada nastavlja s mjerama za očuvanje radnih mjesta u svibnju, a svi koji to budu htjeli do ljeta će se cijepiti

PREMIJER

Vlada nastavlja s mjerama naknada za očuvanje radnih mjesta onima kojima su one zaista potrebne istaknuvši da velik broj naših kompanija radi normalno što je razvidno iz poreznih prihoda i niza drugih aktivnosti, rekao je Premijer. U razgovoru s novinarima na pitanje o poteškoćama u radu platforme cijepise.zdravlje.hr i posljedičnoj odgovornosti ministra Vilija Beroša Plenković je rekao da je s ministrom  razgovarao i dao mu jasne naputke u vezi cijepljenja.

Do lipnja procijepiti 55 posto odrasloga stanovništva
 
"Vidjeli smo se danas, razgovarali i jučer sam imao sastanak s cijelim Stožerom koji se tiče Covida -19. Dao sam ministru Berošu vrlo jasne naputke što treba napraviti u vezi cijepljenja. Naša je ambicija da se s ovih novih više od 2,25 milijuna doza koje će dolaziti od ovog tjedna pa do 30. lipnja procijepi do 55 posto odrasloga stanovništva. To je sada samo stvar dobre organizacije posla i tehnologije. Mi ćemo na kraju, da se procijepe baš svi koji žele, doći do 2,2-2,3 milijuna ljudi. Da bismo do tog broja došli potrebno je cijepiti još otprilike 1,1 milijuna ljudi", rekao je.
Dodao je da je tehnička provedba cijepljenja na ministru, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na županijskim zavodima, brojnim uključenima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te na HZZO-u.
"Ako platformu mogu popraviti, neka je poprave, a ako ne neka naruče drugu" rekao je Plenković dodajući da će penale platiti oni koji nisu ispunili obvezu.
"Ministar je dobio zadaću da stvari posloži kako treba s najpreciznijim naputcima, na njemu je i svima koje sam naveo da se mobiliziraju maksimalno, da se cijepljenje provodi svih sedam dana u tjednu i da svi koji trebaju dobiti cjepivo, budu aktivno pozivani od strane sustava, tko god to bio. Stvar je tehnike, cjepiva su tu. Na organizaciji posla je da se to riješi", dodao je. 
"Mi ćemo od idućeg tjedna, dobivati više od 200.000 doza svakoga tjedna, pravi izazov dinamike procjepljivanja tek slijedi. Ministar ima zadaće, mislim da će učiniti maksimalan napor da ih izvrši."
 
Naše su mjere bez kompletnog zatvaranja, bez policijskog sata, život je skoro pa uobičajen u odnosu na druge zemlje
 
"Vidite stagnaciju slučajeva, no nažalost još su to brojevi u pojedinim dijelovima Hrvatske ukazuju da imamo žarišta. To su mjere bez kompletnog zatvaranja, bez policijskog sata, život je skoro pa uobičajen u odnosu na druge zemlje. Ne znam što bismo mi to mogli od županijskih stožera mogli preporučiti da popuštaju." Zaključio je da je najvažnija poruka javnosti da je odlučeno  da se nastavi s mjerama naknada za očuvanje radnih mjesta.
 
Nastavljamo s mjerom 4.000 kuna za mjesec svibanj, mjerom za skraćeno radno vrijeme i mjerom za pokrivanje fiksnih troškova
 
"Nastavit ćemo s mjerom 4.000 kuna za mjesec svibanj, nastavit ćemo s mjerom za skraćeno radno vrijeme, s mjerom za pokrivanje fiksnih troškova za one koji zaista imaju te efekte, međutim, kao što vidite velik broj naših kompanija, velik broj ljudi radi normalno i to se vidi  po poreznim prihodima i nizu drugih aktivnosti", rekao je. 
"U tom balansu održavanja ekonomije, financija i zdravstvene sigurnosti i zdravlja nastavljamo jedinim mogućim putem koji stvara znatno manji pritisak na naše sugrađane nego što je to u drugim zemljama. Uspjeli smo koliko-toliko, unatoč svim negativnim posljedicama covida, održati normalno funkcioniranje života i gospodarstva", zaključio je Plenković.
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.