Ministarstvo zdravstva: Otklonjeni manji nedostaci u radu platforme Cijepise

Ministarstvo zdravstva: Otklonjeni manji nedostaci u radu platforme Cijepise

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su otklonjeni manji nedostaci uočeni u dosadašnjem radu platforme Cijepise.zdravlje.hr poručivši kako će puna funkcionalnost doći do izražaja kada će biti na redu svi punoljetni građani koji nisu bili u prioritetnim skupinama.

"Tijekom svakodnevnih testiranja funkcioniranja platforme otklanjani su manji nedostaci uočeni u dosadašnjem radu, a puna funkcionalnost doći će do izražaja tijekom treće faze programa cijepljenja kada će biti na redu svi punoljetni građani koji nisu bili u prioritetnim skupinama", ističe se u priopćenju.

Ministar zdravstva Vili Beroš naredio je svim liječnicima i zdravstvenim ustanovama koji su obavili cijepljenje građana, da žurno upišu sve one koji su primili cjepivo u registar cijepljenih eCIJEPIH, koji je povezan s platformom, jer je to preduvjet valjanog funkcioniranja svih digitalnih platformi koje su uvezane u sustav, ali i temelj za izdavanje Digitalnog zelenog certifikata državljanima Hrvatske. Ta obveza cjepitelja bez odlaganja vrijedi i za sva buduća cijepljenja, navode iz Ministarstva zdravstva.

Ministar Beroš rekao je kako su manje poteškoće u funkcioniranju platforme, o kojima je bilo riječi posljednjih dana u javnosti, žurno otklonjene i sustav djelotvorno funkcionira tako da upisani građani na vrijeme dobiju termin cijepljenja, a cjepitelji povratnu potvrdu o dolasku građana.

"Glavnom koordinatoru za cijepljenje, ravnatelju HZJZ-a dr. Kunoslavu Capaku dodijelio sam tri pomoćnika za organizaciju mjesta za masovna  cijepljenja, za logistiku i distribuciju cjepiva po Hrvatskoj, te za informatičku podršku kako bismo do kraja lipnja ostvarili najmanje 55 posto procijepljenosti pučanstva i omogućili uspješnu turističku sezonu i druge gospodarske aktivnosti", poručio je Beroš.

Ministarstvo zdravstva navodi da će u provedbu programa cijepljenja, u iduća dva mjeseca, bit uključene sve sastavnice zdravstvenog sustava, liječnici i  zdravstveni djelatnici zavoda za javno zdravstvo, domova zdravlja, bolnica te hitne medicinske pomoći.

Također, bit će uključeni i  privatni zdravstveni djelatnici u mreži javne zdravstvene službe te u slučaju potrebe, liječnici i djelatnici iz sastava Hrvatske vojske kao i pripadnici Crvenog križa.

U idućem razdoblju očekuje se dolazak velikih količina cjepiva

Uz to, u idućem razdoblju očekuje se dolazak velikih količina cjepiva sva četiri proizvođača registriranih u EU, a organizacija cijepljenja prilagođena je sedmodnevnom radu tjedno.

Ministarstvo zdravstva ističe i da je do današnjeg dana, uz 629.108 cijepljenih, putem sustava eNaručivanja evidentirano i 260 tisuća narudžbi, odnosno  isto toliko termina je otvoreno u kalendarima cijepljenja u 15 županija.

Zadnjih tjedana liječnici obiteljske medicine grupiraju i naručuju građane, što je u 2. fazi cijepljenja najaktivniji kanal za pozivanje.

Paralelno, putem  platforme Cijepise.zdravlje.hr prijavilo se 203.641 građana, od kojih je cijepljeno njih 48.207, a glavnina se planira cijepiti u 3. fazi.

U pripremi je i dodatni kanal za iskaz interesa za cijepljenje putem Portala zdravlja koji je dio sustava e-Građani, navode iz Ministarstva.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.