U Hrvatskoj 2439 novoboljelih, ministar Beroš najavio cijepljenje 7 dana tjedno

U  Hrvatskoj 2439 novoboljelih, ministar Beroš najavio cijepljenje 7 dana tjedno

U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je bilo 2439 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a broj aktivnih slučajeva danas iznosio je ukupno 14.878. Među njima je 2239 pacijenata u bolnici, od čega je 245 na respiratorima, a 39 ljudi je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer CZ.

Od 25. veljače 2020., kada je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj zaraze, do danas je zabilježeno ukupno 330.176 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.040 umrlo. Ukupno se oporavilo 308.258 ljudi, od čega 2.126 u posljednja 24 sata.

Trenutno se u samoizolaciji nalazi 34.690 ljudi. Do danas je ukupno testirano 1.794.905 ljudi, od čega 10.358 u posljednja 24 sata. Od 28. travnja potrošeno je 825.839 doza i cijepljeno 648.709 ljudi. Prva doza cijepila je 469.143 osobe, dok je druga doza cijepila 177.130 ljudi. Za 2436 osoba nema podataka o dozi kojom su cijepljene. 

Na sjednici Vlade ministar Vili Beroš predstavio je najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj:

Rekao je da je objavljen revidirani popis zemalja za koje je potrebno primijeniti posebne epidemiološke mjere po dolasku u Hrvatsku (obvezni PCR test ne stariji od 48 sati i obavezna samoizolacija tijekom 14 dana), a na popis je dodana i Indija.

Ministarstvo zdravstva u sklopu intenziviranja kampanje cijepljenja poslalo dopis Ministarstvu obrane i Hrvatskom Crvenom križu kako bi aktivno uključilo zaposlenike u proces provedbe plana cijepljenja u trećoj fazi.

Bolničkim institucijama poslan je prijedlog da se omogući posjet članovima uže obitelji, posebno teškim i palijativnim pacijentima koji se liječe u bolnicama, u skladu s tehničkim i organizacijskim mogućnostima, u skladu s mjerama.

Također je rekao da je dolazak značajnih količina cjepiva omogućio cijepljenje na masovnim kontrolnim točkama.

- Cjepivo je dostupno, a naručivanje je moguće putem nekoliko kanala: registracijom kod obiteljskog liječnika, telefonom u pozivnom centru HZJZ-a, pozivanjem svih županijskih zavoda za javno zdravstvo i internetskom registracijom izravno na platformi Cijepisi, rekao je, apelirajući svim građanima da se prijave za cijepljenje.
Također je pozvao medije da daju doprinos zajedničkom uspjehu cijepljenja pružajući istinite i sveobuhvatne informacije. Također je predstavio elemente poboljšanja procesa cijepljenja stanovništva koji su razvijeni u suradnji s HZJZ-om.
Strategija javne komunikacije koja uključuje intenziviranje pružanja jasnih odgovora na sva pitanja od interesa za hrvatske građane jedno je od njih, rekao je.

Uspostava funkcionalnog zapovjednog lanca je još jedan element. Glavni koordinator na razini Republike Hrvatske ravnatelj je HZJZ-a, a koordinatori na županijskoj razini ravnatelji zavoda za javno zdravstvo i ravnatelji zdravstvenih ustanova.
Također je najavio mobilizaciju: angažiranje svih potrebnih ljudskih resursa za provođenje cijepljenja sedam dana u tjednu, 12 sati dnevno.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.