Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 6. svibnja 2021.

Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 6. svibnja 2021.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađen je 281 uzorak, od čega su evidentirana 83 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 29,5% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj SARS-CoV-2 virusa kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 76 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 598.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 54 960 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji još uvijek je ozbiljna, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, no 7-dnevna i 14-dnevna incidencija ponovno su pale ispod 1000, što je pokazatelj da bilježimo lagani pad broja pozitivnih. Stoga je, nakon konzultacija s epidemiološkom službom i ravnateljima škola, dana preporuka da se od ponedjeljka, 10. svibnja svi učenici osnovnih i srednjih škola vraćaju na nastavu u školske klupe.

Na cijepljenje u Međimurje dolaze čak i građani Zagreba i susjednih županija

Jučer je u Međimurskoj županiji odrađena 14. velika akcija cijepljenja tijekom koje je cijepljeno 1912 osoba, dok je danas planirano cijepljenje 1428 osoba. S obzirom na to da će se cijepljenje održati i ove subote, i to za 1667 osoba, u Međimurju će se tijekom ovog tjedna cijepiti više od 5000 osoba. Ukupno je do sad utrošeno 17 584 doze, a cijepilo se 25,2% stanovništva starijeg od 16 godina.

Kako su u Međimurje stigle veće količine cjepiva, sutra će se u suterenu Županijske bolnice Čakovec moći cijepiti AstraZenecom svi zainteresirani građani bez prethodne najave od 9:00 do 13:00 sati. Također, cijepljenje će biti moguće svakog radnog dana u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9:00 sati do 13:00 sati cjepivom AstraZenece, kao i od 18:00 sati na punktovima na kojima se cijepi.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak istaknuo je da ni jedan zdravstveni djelatnik trenutno nije pozitivan na SARS-CoV-2 virus, što je rezultat velike procijepljenosti: „Gledajući ukupno odrađeni broj usluga Županijske bolnice Čakovec, u ožujku ove godine ostvarili smo više usluga nego u 3. mjesecu 2019. godine, što je razdoblje prije epidemije.“ U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 87 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Međimurska županija u samom je vrhu po procijepljenosti građana. Cijepljeno je oko 25% građana starijih od 16 godina, a kod nas se dolaze cijepiti i iz susjednih županija i grada Zagreba. Cjepiva će biti dovoljno, stoga pozivamo građane da budu strpljivi i da, ako još nisu, predaju zahtjev za cijepljenje putem platforme Doma zdravlja Čakovec. Međimurje je zaista primjer kako se proces cijepljenja mora odvijati, od pravovremene organizacije, uključenosti i suradnje cijelog zdravstvenog sustava, do odgovornih građana. Zato zahvaljujemo i apeliramo na građane da se i dalje pridržavaju mjera i slušaju upute struke.“, poručila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.