Donatorski koncert za kulturne institucije Siska, Petrinje i Gline u povodu 160. obljetnice HAZU

Donatorski koncert za kulturne institucije Siska, Petrinje i Gline u povodu 160. obljetnice HAZU

U atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u održan je donatorski koncert za kulturne institucije Siska, Petrinje i Gline u povodu 160. obljetnice osnutka HAZU na kojem su nastupili Zagrebački solisti, Monika Leskovar, Martina Zadro i Petrit Çeku. Koncert je održan u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a zbog epidemioloških mjera održan je bez nazočnosti publike te se mogao pratiti u izravnom televizijskom prijenosu.

Zagrebački solisti izveli su IV. stavak Simfonije u G-duru Josepha Haydna u obradi za gudače Sretena Krstića, Simfoniju u d-molu Luigija Boccherinija, te zajedno s Monikom Leskovar na violončelu Elegiju Rudolfa Matza, dok je sopranistica Martina Zadro izvela Ave Mariju iz opere Otello Giuseppea Verdija, a gitarist Petrit Çeku Asturiju Isaaca Albeniza.

Prije početka koncerta televizijskim gledateljima obratio se predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt koji je podsjetio da se 29. travnja navršilo 160 godina otkako je Hrvatski Sabor utemeljio Akademiju na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera. „Kao najvišoj znanstvenoj i umjetničkoj instituciji u nas, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti priliči da obzirom na svoje poslanje pripomogne potresom oštećenim kulturnim ustanovama Petrinje, Siska i Gline, kao što je i prošle godine pridonijela nastradalom glavnom gradu Zagrebu koncertom Zagrebačkih solista. Tada su se zvuci V. simfonije Ludwiga van Beethovena iz ovog atrija širili po cijelom svijetu“, rekao je akademik Neidhardt.

U stankama između pojedinih dijelova koncerta u popratnom televizijskom programu govorili su izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Iva Hraste Sočo, ravnatelj Glazbene škole „Fran Lhotka" u Sisku Tomislav Ivšić, ravnatelj Hrvatskog doma Petrinja Milan Herceg, te organizatori glazbenih festivala u Sisku i Petrinji, pijanist Karlo Ivančić i muzikologinja Valentina Badanjak Pintarić.

 Koncert u HAZU zasigurno je bio poticaj da se doniraju sredstva za obnovu zgrada njihovih institucija stradalih u potresu i za obnovu glazbenog i kulturnog života na Banovini.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.