U Varaždinskoj županiji u samo 3 dana cijepljeno više od 7.000 osoba – pozivamo sve građane da se što prije prijave za cijepljenje

U Varaždinskoj županiji u samo 3 dana cijepljeno više od 7.000 osoba – pozivamo sve građane da se što prije prijave za cijepljenje

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 111 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 502, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 1006.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 182 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, 86 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu je smješteno 9 osoba. U jedinicama intenzivnog liječenja na respiratoru se nalaze 24 osobe, a u posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 402 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 40 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 28 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 20.527 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 851.

 Jučer je bio organiziran treći ovotjedni punkt za masovnije cijepljenje na kojem je primijenjeno 1085 doza cjepiva Astra-Zenece.

 S obzirom da je dosadašnji prosjek dostavljenih doza cjepiva bio oko 2.000 doza tjedno, a da je ovaj tjedan zaprimljeno preko 13.000 doza cjepiva, došli smo u situaciju da je organizacijom punktova za masovnije cijepljenje i istovremenim cijepljenjem u ordinacijama liječnika obiteljske medicine u samo 3 dana ovoga tjedna cijepljeno više osoba nego što smo do sada u prosjeku mogli tijekom 3 tjedna zajedno.

Zavod za javno zdravstvo je intenziviralo slanje poziva osobama prijavljenima putem platforme, tako da je za očekivati da će i novoprijavljeni ubrzo primiti poziv na cijepljenje. Važno je samo da redovito pratite pretinac e-pošte koji ste naveli prilikom prijave, jer se ponuđeni termin mora potvrditi unutar 24 sata. U slučaju da termin nije bio potvrđen, iskazani interes se ne briše nego se novi poziv šalje nakon što se pozovu svi ostali prijavljeni putem platforme.

 U privitku šaljemo i primjer e-maila kojim se građani pozivaju na cijepljenje.

 S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije redovito ukazuje na sljedeće:

 

  • Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika, a posljedično i opstojnost bolničkog sustava.
  • Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost da će se zaraziti većina sudionika.
  • S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.
  • Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

 

Također naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.