Grlić Radman: Turistima približiti bogatu ostavštinu bokeljskih Hrvata

Grlić Radman: Turistima približiti bogatu ostavštinu bokeljskih Hrvata

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu u Tivtu da djeca u školama u Hrvatskoj i Crnoj Gori trebaju učiti o kulturnom nasljeđu bokeljskih Hrvata te da je potrebno educirati turističke vodiče u Crnoj Gori kako bi se zaštitio hrvatski identitet Boke kotorske i stoljetna baština.

Grlić Radman sudjelovao je na konferenciji "Identitet Hrvata Boke kotorske" koja je počela u četvrtak u Zagrebu, a nastavljena ovog vikenda u Tivtu. Kazao je da Hrvatska želi zaštititi bogatu ostavštinu bokeljskih Hrvata kroz obrazovni kurikulum u obje zemlje te edukacijom turističkih vodiča u Crnoj Gori. "Ponudit ćemo Crnoj Gori da se turističke vodiče korigira, na neki način dopuni, usavrši taj kulturološki prikaz Boke kotorske, zaljeva svetaca...", rekao je Grlić Radman.

Zaštita autohtone baštine

Istaknuo je da starost katedrale svetog Tripuna svjedoči o snažnom kršćanskom i hrvatskom identitetu Boke kotorske. Simbolično, na brodu tijekom plovidbe Bokom kotorskom donijeti zaključci su svečano potpisani, a bit će proslijeđeni nadležnima u Hrvatskoj i Crnoj Gori kako bi se potaknule promjene i zaštitila hrvatska autohtona baština Boke, Hrvati Boke i Bokelji.

Grlić Radman je naveo da je cilj približiti tu bogatu ostavštinu djeci u školama i svim turistima koji posjete taj kraj. "Ovdje svaki zidić, svaki kamen, govori o toj jednoj slavnoj prošlosti", istaknuo je Grlić Radman.

Hrvatska podupire europski put Crne Gore

Grlić Radman je dodao da Hrvatska podupire europski put Crne Gore i da joj je Hrvatska spremna pomoći svojim iskustvom na tom putu. Na konferenciji u Zagrebu i Tivtu predstavljeno je više od 25 radova hrvatskih i crnogorskih znanstvenika iz različitih disciplina.

Na konferenciji u Tivtu svoje radove o identitetu Hrvata Boke kotorske predstavili su Miljan Gogić (Istorijski institut Univerziteta Crne Gore): O kotorskom episkopu Grimoaldu, don Robert Tonsati (Kotorska biskupija): Vizualni identitet – masovni javni izričaji (katoličke) vjere u Boki u IX. i XX. stoljeće, Josip Uglešić – Josip Renić – Jakov Momirović (studenti 2. i 3. godine Kroatistike Sveučilišta u Zadru): Boka kotorska, biser hrvatske kulture koju treba poznavati – viđenje studenata zadarske Kroatistike, kolegija Hrvatska književna i kulturna baština Boke Kotorske. (Izvor: Hina/Vlada)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.