Prvom dozom cijepljeno 29 posto odraslih: Hrvatska prva u EU uspješno testirala sustav digitalnih zelenih potvrda

Prvom dozom cijepljeno 29 posto odraslih: Hrvatska prva u EU uspješno testirala sustav digitalnih zelenih potvrda

Ministar zdravstva izvijestio je kako je dosad gotovo 29 posto odraslog stanovništva cijepljeno s jednom dozom, a osam posto s obje doze cjepiva protiv covida-19. Bilježimo obećavajući trend porasta broja cijepljenih, ali i znatno manje novozaraženih osoba", istaknuo je Beroš. Potpredsjednik Vlade Božinović izvijestio je kako je Hrvatska prva članica Europske unije koja je uspješno obavila pilot testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid putovnica.

Na 57. sjednici Vlade raspravljene su 22 točke dnevnog reda. Potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i ravnatelj stožera za obnovu nakon potresa Tomo Medved izvijestio je da su do sada na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije postavili 2055 privremenih mobilnih kućica i kontejnera za stradale.

Medved je kazao da su krajem prošloga tjedna otvorena kontejnerska naselja u Sisku i u Petrinji. Na električnu energiju su ukupno priključili 2285 mobilnih objekata za što je utrošeno 53,8 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Postavili su i sedam GSM baznih postaja kako bi se područje bolje pokrilo mobilnim signalom. Uložili su više od 100 milijuna kuna u sanaciju cesta i mostova oštećenih u potresu.

Podijeljeno je ukupno 1040 tona hrane te preko 650.000 toplih obroka.

Zaprimili su 448 zahtjeva za žurno uklanjanje objekata, a do sada su uklonili 66 objekata, dok ih je 15 u postupku uklanjanja. Do sada su prikupili te je u obradi 8136 zahtjeva za obnovu.

Medved je izvijestio kako je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje započeo s nekonstrukcijskom obnovom. Prikupljeno je 6259 zahtjeva koji su u velikoj mjeri obrađeni, a ugovoreno je 120 objekata za nekonstrukcijsku obnovu.

Proces sanacije i obnove započeo je ovoga tjedna na šest objekata, a do kraja tjedna očekuje se pokretanje radova na 80 obiteljskih kuća.

Medved je najavio maksimalne napore kako bi tijekom proljeća i ljeta obnovili objekte koji imaju oštećene dimnjake, zabatne zidove i krovišta, a takvih je objekata približno 20.000. Do sada su proveli 155 sanacija bunara.

Beroš: Jučer je utrošeno više od 46.000 doza

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je dosad gotovo 29 posto odraslog stanovništva cijepljeno s jednom dozom, a osam posto s obje doze cjepiva protiv covida-19.

U Hrvatsku je dosad stiglo ukupno 1.571.650 doza cjepiva, jučer je utrošeno više od 46.000 doza, a od početka cijepljenja utrošeno je više od 1.230.000 doza, rekao je Beroš.

"Bilježimo obećavajući trend porasta broja cijepljenih, ali i znatno manje novozaraženih osoba. Dnevna izvješće o broju zaraženih govore da građani kontinuirano poklanjaju povjerenje struci", istaknuo je.

Punktovi za masovno cijepljenje pokazatelj su organiziranosti, zajedništva i učinkovitosti hrvatskog zdravstvenog sustava, ocijenio je Beroš i zahvalio se svim cjepiteljima i volonterima na terenu.

"Uoči dolaska ljetnih odmora svakom dodatno apliciranom dozom bliže smo okolnostima da možemo reći 'adio korona', po istoimenoj akciji koja će se za dva dana održati u Splitu", kazao je ministar.

Božinović: Hrvatski sustav spreman za početak izdavanja digitalnih zelenih potvrda

Potpredsjednik Vade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je Hrvatska prva članica Europske unije (EU) koja je uspješno obavila pilot testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid putovnica.

"AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost) koji je zadužen za izradu tehničkog rješenja uspješno je obavio testiranje sa središnjim digitalnim pristupnikom te je potvrđeno da su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda koje je najavljeno za početak lipnja", rekao je Božinović.

"Sustav uspješno generira QR kodove za sve tri vrste potvrda - o cijepljenju, testiranju i preboljenju te razmjenu javnih ključeva s drugim zemljama članicama preko EU pristupnika", kazao je.

Napravljena je i aplikacija za verifikaciju potvrda drugih država, a tehnička funkcionalnost sustava postignuta je, naglasio je, tri dana prije predviđenog roka.

Radna skupina Vlade definirat će poslovna pravila za izdavanje potvrda građanima, uskladiti vizualni identitet potvrda sa zahtjevima EU, pripremiti komunikacijske i informativne materijale te ostale tehničke stvari oko primjene potvrda.

Božinović je rekao kako je Nacionalni stožer civilne zaštite od zadnje sjednice Vlade donio četiri odluke na prijedlog županijskih stožera.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije na području Šibensko-kninske županije pojedine mjere su ublažene, za Istarsku županiju primjena postojećih mjera produžena je do 17. svibnja, za Zagrebačku županiju od 23. svibnja a za Osječko-baranjsku do 31. svibnja.

Inspektori su ukupno proveli 18.625 nadzora, a utvrđeno je i 171 kršenje mjera samoizolacije.

Mogućnost popuštanja epidemioloških mjera od 1. lipnja

Potpredsjednik Vlade Božinović najavio je moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja.

"S obzirom na to da posljednjih dana dolazi do pada broja oboljelih od koronavirusa, provode se odgovarajuće pripreme vezane za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja pa će se stoga idućih dana provoditi pilot projekti raznih događaja", rekao je Božinović.

Prvi pilot projekt je poslovni domjenak na kojem bi sudjelovale osobe cijepljenje s dvije doze cjepiva, a održat će se danas od 18 do 20 sati.

Drugi projekt je svadbena svečanost koja bi okupila oko 120 sudionika i održat će se 15. svibnja. Na njoj će sudjelovati osobe koje su primile dvije doze cjepiva, koje su unutar 180 dana preboljele covid ili osobe koje imaju negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Tjedan dana nakon događaja sudionici će se testirati PCR testovima u HZJZ-u, a pokaže li se da nije bilo prijenosa zaraze razmotrit će se načini popuštanja mjera za takve događaje, kazao je Božinović.

Izmjenama se Zakon o tržištu kapitala usklađuje s europskim propisima

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala, koje se prvenstveno odnose na daljnje usklađivanje hrvatskog regulatornog okvira za tržište kapitala s pravnom stečevinom EU-a.

Kako je izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, prijedlogom se u taj zakon prenosi pet europskih direktiva i osigurava provedba dvije uredbe.

Usklađivanje se provodi i s ciljem ukidanja formalnih opterećenja i postizanja ravnoteže između dostatne razine transparentnosti prema klijentu, najviših standarda zaštite i prihvatljivih troškova ispunjenja zahtjeva za pružatelje investicijskih usluga.

Uz usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, izvijestio je Marić, prijedlogom se dorađuju i pojedine odredbe pa se tako, u cilju zaštite interesa korisnika investicijskih usluga, propisuje da financijsku promociju investicijskih društava, osim tih reguliranih subjekata, mogu obavljati jedino tržišni posrednici.

Uvodi se i izdavanje odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za statusne promjene burze, osnivanje podružnice izvan Republike Hrvatske, te za stjecanje udjela koji prelazi 25 posto glasačkih prava u drugoj pravnoj osobi. Uz to, Hanfa će ubuduće odobravati i cjenik burze, dodao je Marić.

Također, zbog zaštite malih dioničara dodatno se uređuje postupak povlačenja dionica s uređenog tržišta, dok je dio odredbi važećeg zakona dorađen i s ciljem postizanja veće jasnoće i pravne sigurnosti, objasnio je Marić.

Izmjene, naime, predviđaju da izdavatelj koji odluči povući dionice s burze mora iznos pravične naknade te elaborat o procjeni fer vrijednosti dionice (kojega je revidirao neovisni ovlašteni revizor), u cijelosti učiniti dostupnim svim dioničarima i objaviti javnosti, najkasnije pet dana prije dana održavanja glavne skupštine na kojoj se odlučuje o povlačenju dionica s uvrštenja na uređenom tržištu, a kako bi dioničari mogli donijeti informiranu odluku.


Predloženim se izmjenama uz ostalo propisuje i jedinstveni inicijalni kapital investicijskih društava u ovisnosti o investicijskim uslugama i aktivnostima koje investicijsko društvo obavlja, a sukladno njihovoj veličini i kompleksnosti. Mijenja se i režim odobrenja i nadzora nad pružateljima usluge dostave podataka, a ovlast licenciranja i nadzora nad značajnim pružateljima usluga dostave prelazi u nadležnost Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržište kapitala.

Mijenjaju se i odredbe vezano uz izuzeće primjene zakonskih odredbi na pružatelje usluga skupnog financiranja, omogućuje burzi da za više kotacije propiše obvezu uvrštenja novog izdanja, sankcije za krštenje te obveze kao i obveza dostave pravovremenih podataka kako bi ulagatelji mogli imati transparentne podatke.

Predloženim bi se izmjenama ukinula i obveza izdavatelja o godišnjoj objavi podataka o stjecanju i držanju vlastitih dionica, s obzirom da se, kako se obrazlaže, u praksi pokazalo da se njome ne postiže dodatna transparentnost, a ta je obveza administrativno opterećenje za izdavatelje.

Izvor: Hina/Vlada

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.