Lokalni izbori u Hrvatskoj: Građani prijavljuju nepravilnosti, na granici se stvaraju gužve

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Građani prijavljuju nepravilnosti, na granici se stvaraju gužve

U Hrvatskoj su otvorena biračka mjesta na kojima tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine, a biraju predstavnička tijela svojih jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike i župane. Pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Od 7 do 19 sati bit će otvorena 6572 biračka mjesta, a njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja. 

Građani prijavljuju nepravilnosti

Građani javljaju da ih se na nekim biračkim mjestima pitalo žele li sve listiće.

- Izborno povjerenstvo Grada Zagreba uputilo je SMS poruke svim predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora u kojoj izričito traži od njih da biračima uruče sva četiri listića. Birač koji je zbunjen ponudom biračkog odbora može se vratiti i glasati za ostale vrste izbora, stoji u odgovoru Izbornog povjerenstva Grada Zagreba.

Glasao i premijer

Premijer Andrej Plenković pozvao je građane na što veći odaziv na izbore.

- Nadam se da će što veći broj građana iskoristiti svoje biračko pravo. Mislim da je to ključno i dobro, izbori postoje zato da građani neposredno kažu svoje mišljenje i stav, iskažu svoje političke preferencije. U kampanji su svi imali vremena što bolje žele učiniti u svojim sredinama i vjerujem da će odaziv birača, unatoč poluoblačnom vremenu, biti dobar jer je demokratski legitimitet bitan i na razini županija, gradova i općina, poručio je premijer Andrej Plenković nakon glasanja.

Glasali i kandidati

Među prvima je stigla glasati Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Na biralištu u zagrebačkoj Osnovnoj školi kralja Tomislava glasao je kandidat platforme Možemo! za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević. I kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović jutros je izašao na biralište i dao svoj glas.

U Splitu svoju je građansku dužnost iskoristio i kandidat za gradonačelnika Splita Ivica Puljak na biračkom mjesto na Žnjanu.

Kandidat hrvatskih Suverenista za gradonačelnika Šibenika Hrvoje Zekanović glasovao na lokalnim izborima. Glasao je i kandidat SDP-a za gradonačelnika Šibenika Tonci Restović.

 

Na Banovini biračka mjesta u šatorima

Sva biračka mjesta za lokalne izbore, pa i u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, otvorena su u nedjelju u 7 sati, potvrdila je članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.

U toj su županiji otvorena sva biračka mjesta, pa i onih 25 pod šatorima, rekla je Belec izražavajući nadu da, unatoč činjenici da se radi o vrlo kvalitetnim šatorima, neće biti kiše.

Razorni potres koji je koncem prosinca pogodio Banovinu oštetio je i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, pa je dio njih morao biti izmješten u 25 šatora

Gužve na granici

Pojačan je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru zapada, kao i na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku te sa Republikom Slovenijom na izlasku, izvijestili su iz HAK-a u nedjelju ujutro.

Moguća su i duža čekanja pa ih HAK-a korisnike mole za strpljenje.

Na ulazu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine osobna vozila čekaju do pola sata do sat i pol na pojedinim graničnim prijelazima, a na prijelazu Bajakovo na ulaz se jutros čeka dva sata, dok se na prijelazu Harmica čeka pola sata, koliko osobna vozila čekaju i na izlaz na prijelazu Macelj. (Izvor:HRT)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.