Na Banovini glasovanje u šatorima

Na Banovini glasovanje u šatorima

Sva biračka mjesta za lokalne izbore, pa i u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, otvorena su u nedjelju u 7 sati, potvrdila je članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.

U toj su županiji otvorena sva biračka mjesta, pa i onih 25 pod šatorima, rekla je Belec izražavajući nadu da, unatoč činjenici da se radi o vrlo kvalitetnim šatorima, neće biti kiše.

Razorni potres koji je koncem prosinca pogodio Banovinu oštetio je i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, pa je dio njih morao biti izmješten u 25 šatore.

Novinarka Tamara Marković javila se sa sajmišta u Petrinji, pored šatora koji služi kao improvizirano biračko mjesto te javila kako glasovanje protječe bez komplikacija i red se brzo pomiče.

- Petrinja ima oko 18 tisuća birača, a u razornom potresu uništena je gotovo trećina biračkih mjesta, tako da su ta biračka mjesta izmještena u sedam šatora po gradu i okolnim selima, ali i u druge objekte društvene namjene poput škola i dječjih vrtića. Vojni šatori postavljeni su i u Sisku i Glini, općinama Majur i Donji Kukuruzari, a vodilo se računa da šatori budu blizu lokacija gdje su građani prije glasovali, rekla je.

Mjesta su obišli predstavnici Državnog izbornog povjerenstva i civilne zaštite kako bi se utvrdilo poštuju li se svi propisi, a posebno epidemiološke mjere.  

- Sve je bilo u redu, sve su nas obavijestili, ništa drugačije nego inače, osim šatora, rekla je jedna građanka.

- Sve je bilo super, baš sam zadovoljna, dodala je druga.

- Što očekivati, kako će proći obnova? Ako ćemo prolaziti kao Zagrepčani, onda će biti jako loše, smatra jedan građanin.

Lokalnu vlast za iduće četiri godine ima pravo birati tri milijuna 660 tisuća birača, a mogu to učiniti na 6. 572 biračka mjesta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.