Dan nakon izbora: Što se promijenilo, a što ostalo isto na političkoj sceni

Dan nakon izbora: Što se promijenilo, a što ostalo isto na političkoj sceni

Završen je prvi krug lokalnih izbora, prebrojeni su glasački listići. Najpraćenija i najneizvjesnija je borba za gradonačelnike u četiri najveća grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Evo tko u tim gradovima ide u drugi krug.

U metropoli će uvjerljivu pobjedu u prvom krugu pokušati zadržati Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!, koji je osvojio više od 45 posto glasova. U tome će ga pokušati spriječiti predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, koji ima malo više od 12 posto potpore birača. 

U Splitu je pobjednik prvoga kruga kandidat Centra Ivica Puljak s gotovo 27 posto osvojenih glasova. Snage će u drugom krugu odmjeriti s HDZ-ovim Vicom Mihanovićem koji je prešao 23 posto osvojenih glasova. 

Rijeka će birati između kandidata SPD-a, HSU-a, IDS-a i HSS-a Marka Filipovića, pobjednika prvoga kruga s malo više od 30 posto glasova, i nezavisnog Davora Štimca, kojeg je zaokružilo malo više od 16 posto birača.

U Osijeku je pobjedu u prvom krugu odnio HDZ-ov Ivan Radić s gotovo 39 posto osvojenih glasova. Njegove planove pokušat će pomrsiti kandidat Domovinskog pokreta i Mosta Berislav Mlinarević. On je dobio malo više od 19 posto glasova. 

U metropoli će uvjerljivu pobjedu u prvom krugu pokušati zadržati Tomislav Tomašević,

Snage će u drugom krugu u Splitu odmjeriti Ivica Puljak i Vice Mihanović, 

Rijeka će birati između Marka Filipovića i Davora Štimca,

 Pobjednici po mandatima u Županijskim skupštinama:

HDZ je osvojio 13 županija - Sisačko-moslavačku, Karlovačku, Varaždinsku, Ličko-senjsku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Zadarsku, Osječko-baranjsku, Šibensko-kninsku, Vukovarsko-srijemsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku.

SDP je najviše mandata dobio u skupštinama u četiri županije: Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Primorsko-goranskoj.

U Bjelovarsko-bilogorskoj najviše mandata ima lista Damira Bajsa, u Istarskoj IDS i u Međimurskoj županiji Nezavisna lista Matije Posavca.

U zagrebačkoj gradskoj skupštini većinu je osvojila platforma Možemo!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.