Ministar Banožić na 29. godišnjici prve velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora

Ministar Banožić na 29. godišnjici prve velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora

Kao ministar obrane iz razgovora s vama vidim kako bez obzira na sve što ste prošli, i dalje gledate na jačanje i modernizaciju HV-a. To je i moj cilj, i cilj ove Vlade, poručuje Banožić Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić nazočio je u subotu, 22. svibnja 2021. godine obilježavanju 29. godišnjice prve velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora u Lipovcu.

Svečanom obilježavanju nazočio je izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić, saborski zastupnik Nikola Mažar, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predsjednik Podružnice Vukovarsko-srijemske županije Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Dragutin Guzovski, gradonačelnik Otoka Josip Šarić, načelnik Općine Nijemci Vjekoslav Belajevič i drugi.

Prisjetivši se 288 hrvatskih branitelja i civila koji su nakon višemjesečnog zarobljeništva stupili na slobodno hrvatsko tlo, ministar Banožić kazao je kako je današnji dan trenutak u kojem se mnogi prisjećaju početka jednog novog života, teško stečene i iščekivane slobode nakon izlaska iz srpskih logora.

 „Iako mi mlađe generacije srećom nismo osjetile sve strahote Domovinskog rata, imali smo dovoljno godina da zapamtimo što se to događalo. Sredina u kojoj ste vi živjeli i u kojoj smo mi živjeli, učinile su da razvijemo tri stvari. Prije svega to je srce da volimo ovu državu stvorenu na mukama hrvatskih branitelja, razum koji može razmišljati u kojem pravcu se država mora razvijati, ali isto tako dopustili ste nam da radimo i borimo se za interes ove države, hvala vam na tome“, rekao je ministar obrane. Banožić je u ovoj prigodi kako su upravo hrvatski branitelji stvorili temelje hrvatske države i Hrvatske vojske koja će uskoro obilježiti tridesetu godinu osnivanja.

 „Kao ministar obrane iz svakodnevnih razgovora s vama vidim kako bez obzira na sve što ste prošli, i dalje gledate na jačanje i modernizaciju Hrvatske vojske. I to je i moj cilj, i cilj ove Vlade“, rekao je ministar obrane i dodao kako resorno ministarstvo na čelu s ministrom Tomom Medvedom i Vlada Republike Hrvatske, čine sve kako bi se pronašla i posljednja nestala osoba.

Državni tajnik Nekić ističe kako mu iznimnu čast predstavlja suradnja s predstavnicima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora: „Nadam se da ćete nakon nekog vremena, dobiti barem onu minimalnu zadovoljštinu za sve što ste prošli u srpskim koncentracijskim logorima“.

Predsjednik Podružnice Vukovarsko-srijemske županije Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora prisjetio je događaja koji su, kako kaže, zauvijek obilježili njihove živote: „Taj dan nikada nećemo zaboraviti jer čovjek je nesvjesno osjećao pogled svojih prijatelja koji su kroz rešetke promatrali kako mi odlazimo, a oni ostaju“.

Na kraju, župan Vukovarsko-srijemske županije prisjetio se svih onih koji su ugradili svoje živote za stvaranje samostalne i suverene hrvatske države kazavši kako je upravo zbog navedenog, naša obaveza raditi na daljnjem napretku i razvoju domovine.

FOTO: MORH/J.Kopi

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.