×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/22104

Gotovo 70 posto građevnog otpada moguće reciklirati

Gotovo 70 posto građevnog otpada moguće reciklirati

Koji su to ključni resursi za nadolazeće investicijske projekte obnove od potresa i kako se to uklapa u ambiciozne ciljeve koje je pred nas stavio Europski zeleni plan – samo su neke od tema o kojima će biti riječi na konferenciji Industrija građevnog materijala i gospodarenje građevnim otpadom  u vrijeme Covida i obnove od potresa, koja će se održati online i u Sisku u utorak, 15. lipnja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Industrija građevnog materijala i graditeljstvo zbog projekata pred nama mogu povući i podići i ostatak gospodarstva, no kako bi to bilo moguće, potrebno je adresirati izazove s kojima se suočavaju i dati im potporu koja im je potrebna – kao što su povećanje cijena sirovina i izazov transformacije poslovanja na klimatski neutralno uz očuvanje lokalnih resursa.

Građevni otpad predstavlja vrijednu sirovinu te je u fokusu novog Akcijskog plana za kružno gospodarstvo, u skladu s ambicioznim ciljevima koje je pred nas stavio Europski zeleni plan. U Hrvatskoj se ovaj otpadni materijal još uvijek ne sakuplja u dovoljnoj količini, iako je gotovo 70 posto građevnog otpada moguće reciklirati i koristiti ponovno u proizvodnim procesima. Unaprjeđenjem sustava gospodarenja građevnim otpadom povećat ćemo kapacitete za njegovu obradu i stvoriti preduvjete za njegovu transformaciju u vrijednu sirovinu.

Konferencija će prezentirati potencijal industrije građevnog materijala, novih materijala i gospodarenja građevnim otpadom. Planirana obnova može potaknuti i promjene trendova koji će stanogradnju, energetsku obnovu zgrada te sanaciju nakon potresa, kao i građevnu industriju usmjeriti ka visokogradnji. U pogledu Europskog zelenog plana, jedna od tema će biti kako će trendovi povećanja energetske učinkovitosti i smanjenja negativnih utjecaja na okoliš utjecati na razvoj inovativnih proizvoda u industriji nemetala i građevnih materijala.

 

{gallery}22104{/gallery}

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.