Ugradnja dizala pomogla bi velikom broju građana i oživjela gospodarstvo

Ugradnja dizala pomogla bi velikom broju građana i oživjela gospodarstvo

„Hrvatska gospodarska komora je, u suradnji s Hrvatskom poštom, anketirala 16.000 predstavnika stanara u zgradama sa četiri ili više katova bez dizala i njih 10.500 je iskazalo interes za ugradnju. Takva ugradnja bi dodatno zaposlila kako naša industrijska poduzeća koja se bave proizvodnjom dizala, tako i građevinsku operativu koja bi ih ugrađivala. To znači da projekt uz nesumnjiv društveni značaj i istaknutu socijalnu komponentu ima i veliki gospodarski značaj, a sredstvima EU-a je i u ovom financijskom razdoblju predviđeno bespovratno financiranje 85 posto troškova ugradnje. Drugim riječima, od  prosječne cijene ugrađenog dizala sa svim popratnim građevinskim radovima prilagodbe od 46.700 eura, iz EU fondova bi se financiralo 39.695“, istaknula potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj na konferenciji Dostupnost do stana - ugradnja dizala u višestambene zgrade, koju su zajednički inicirali i pripremili HGK, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak je izjavila kako su promišljali o tome kako ovu programsku inicijativu uključiti u neke EU druge programe. „Naći ćemo modele kako da vam pomognemo i damo pristup fondovima EU. U razgovoru s Europskom komisijom definirali smo dva cilja u koje bi ovo mogli ugraditi. Jedan je energetska obnova zgrada gdje inicijativa mora dolaziti od upravitelja zgrada koji će prijavljivati obnovu cijele zgrade, zajedno s dizalom. Drugi model je socijalna komponenta gdje će se moći prijaviti ugradnja dizala kao pomoć osobama s invaliditetom. Na vama ja da se javljate na natječaje kad se raspišu operativni programi“, kazala je Tramišak pa pozvala i gradove da se uključe sa svojim programima i subvencijama kako bi se što više zgrada opremilo dizalima jer se, kako je rekla, kombiniranjem sredstava može napraviti puno više, u puno kraćem roku.

Tajnik Hrvatske udruge za dizala, Zdravko Čizmar, naglasio je kako u segmentu proizvodnje dizala u Hrvatskoj posluje 60 poduzeća koja godišnje ostvare 600 milijuna prihoda. „U postojeće višestambene zgrade se dizala mogu ugrađivati s unutrašnje i vanjske strane, a za veliki dio takvih projekata nije potrebna ni građevinska dozvola. Raspolažemo s podacima svih 16.000 zainteresiranih za ugradnju dizala i rado ćemo se uključiti u svaku inicijativu koja ide u to smjeru“, poručio je Čizmar.

Predsjednik koordinacijskog odbora društava HP i HT umirovljenika Hrvatske, Želimir Manenica, istaknuo je da program ima za cilj obnovu poslovnih, javnih i stambenih zgrada te oživljavanje gospodarstva kroz te aktivnosti. „Ovdje ne pričamo o obnovi privatne imovine, takva infrastruktura je važna za starije građane, ali i za javne službe poput hitne pomoći i vatrogasaca. Također bi se smanjio pritisak na domove za umirovljenike“, pojasnio je Manenica, dodavši kako su u cijene projekata ugradnje dizala uračunali i pristup do njih, kako ne bi bilo nikakvih zapreka za sve građane koji se otežano kreću.

Projekt je pripremljen na samom kraju prošlog financijskog razdoblja EU i tada nije stigao biti procesuiran. No, kako je u tijeku programiranje projekata koji se prijavljuju u ovom financijskom razdoblju, projekt je prije par mjeseci službeno dostavljen u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU od strane HGK-a kao koordinatora.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.