Poziv lokalnim čelnicima da ne dopuštaju masovne događaje bez kontrole kako ne bismo izgubili nadzor nad epidemijom

Poziv lokalnim čelnicima da ne dopuštaju masovne događaje bez kontrole kako ne bismo izgubili nadzor nad epidemijom

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je aplikacija za COVID potvrde skinuta više od 3000 puta, ali trenutno je dostupna samo na Apple Storeu te se očekuju da je uskoro i Google stavi u svoju trgovinu.

Tom aplikacijom, dodao je, organizatori događanja dobili su jednostavan alat pomoću kojega mogu provjeriti epidemiološki status svakoga tko će nazočiti događaju.
 
"Moramo prihvatiti činjenicu da još uvijek živimo u epidemiji, da je virus prisutan, da se delta varijanta širi nekim europskim zemljama", rekao je Božinović referirajući se na procjenu Europske zdravstvene agencije da će se delta varijanta proširiti Europom i da će se do početka studenog 70 posto zaraza odnositi na tu varijantu.
 
Božinović je pozvao sve lokalne čelnike da ne dopuštaju masovne događaje bez kontrole, kako ne bismo izgubili nadzor nad epidemijom.
 
S obzirom da COVID potvrde stupaju na snagu 1. srpnja, najavljeno je da će se mijenjati nacionalni kriteriji za testiranje kao dokaz o preboljenju covida. 
 
"Od 1. srpnja na snazi će biti novi kriteriji za testiranje, tako da će se brzi antigenski testovi koji su pozitivni morati potvrditi PCR-om. Nešto više od 45.000 ljudi u Hrvatskoj, kojima je bolest potvrđena brzim antigenskim testom, od idućeg će tjedna moći dobiti COVID potvrdu", kazao je Capak.
 
Iako se cijepljenje u Hrvatskoj usporilo i zadani cilj od 55 posto procijepljenog odraslog stanovništva neće biti postignut do kraja lipnja, Capak je uvjeren da će se taj cilj uskoro postići jer se s kampanjom cijepljenja ide dalje.
 
O cijepljenju će izravno ovisiti epidemiološka situacija u Hrvatskoj i cijelom svijetu, poručio je Božinović te ponovno istaknuo da je neispravna strategija čekati jesen da bi se cijepilo jer nakon cjepiva treba nekoliko tjedana da se postigne imunitet koji štiti desetak mjeseci. 
 
Na pitanje kako se misli motivirati oko 25 posto građana koji tvrdokorno odbijaju svako cjepivo, Capak je rekao da će se cijepljenima omogućiti pristup raznim događajima, nagradit će ih se koncertima i na druge načine, a od zaposlenika koji se nisu cijepili poslodavac će moći tražiti da se "svaki čas testiraju".
 
Državljani EU-a iz zelene zone mogu doći bez karantene i testiranja
 
Pojasnio je i da svi državljani EU-ovih zemalja koji dolaze u Hrvatsku iz tzv. zelene zone mogu doći bez karantene i testiranja i slobodno prijeći granicu.
 
Najvažnije je da Hrvatska, koja ovisi dobrim dijelom o turizmu, ostane u zelenoj zoni. U tom slučaju svatko tko dođe moći će se vratiti u svoju zemlju bez dodatnih restrikcija.
 
Moramo se svi angažirati da sačuvamo zelenu boju, to je u interesu hrvatskog zdravlja i ekonomije, tu ćemo biti cijelo vrijeme budni, poručio je Božinović. 
 
Indijski soj se širi 30 do 40 puta brže

 
U Hrvatskoj su u pet županija evidentirana 23 slučaja zaraze indijskom, delta varijantom koronavirusa, a ako se ona proširi uslijedit će strože epidemiološke mjere, upozorio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.  
 
"Indijski soj se pojavio u Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji. Naravno da nas to zabrinjava", rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.  
 
Indijski soj se širi 30 do 40 puta brže od klasiče i UK varijante, koja je bila dominantna u zadnje vrijeme. Postoje indicije da je bolest teža i da pogađa mlađe, a ako se proširi kod nas trebat će biti aplicirane jače mjere, kaže Capak.
 
Broj novooboljelih na tjednoj razini pao je za 25 posto
 
U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 118 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je nešto više nego prošli tjedan, no broj novooboljelih na tjednoj razini pao je za 25 posto. Najnižu incidenciju ima Istarska, a najvišu Zadarska županija, istaknuo je.
 
Kao inicijalni događaj koji je doveo do takve situacije u Zadarskoj županiji naveo je nedavnu košarkašku utakmicu na kojoj su se okupili navijači bez poštivanja mjera. Posljedično, 70 posto novooboljelih u Zadarskoj županiji su mlađi od 40 godina.
 
"To nam je svima upozorenje. Iako je situacija povoljna, a vrijeme toplo, iako smo cijepljeni, trebamo i dalje biti oprezni jer ovakvi događaji mogu nam srušiti trenutno 'zelenilo' koje imamo na karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC). Takvo što moglo bi nas koštati nedolaska turista", upozorio je Capak.
 
Iznio je podatke da je po 14-dnevnoj stopi incidencije Hrvatska na 11. mjestu u EU. Najbolja je Malta, a najgori je Portugal. Po smrtnosti smo na 20. mjestu. Trenutni udio pozitivnih među testiranima je 2,9 posto, u zadnjih tjedan dana 1,8 posto. To je povoljno i bitno u pozicioniranju s obzirom na semafor koji je propisala EU.
 
Najavio je da se idući tjedan u Zagrebu kreće s cijepljenjem bez naručivanja i najave, cijepit će se sve koji dođu, a bit će organiziran raspored i sjedenje u hladu drvoreda pored škole Andrija Štampar.
 
Izvor: Hina / Vlada

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.