Svečanom akademijom obilježeno je 25 godina Obrtničke komore Zagreb

Svečanom akademijom obilježeno je 25 godina  Obrtničke komore Zagreb

Organizirano udruživanje obrtnika  traje od 1852. godine a Obrtnička komora Zagreb  počela je djelovati prije 25 godina.

„Teška je godina iza zagrebačkih obrtnika, no oni su fleksibilni, odgovorni i otporni.  Ne možemo zamisliti tranziciju bez obrtnika, budućnost bez inovativnih obrtnika, bez njihovog doprinosa u proizvodnji autohtonog, domaćeg, hrvatskog proizvoda kako bi u globalizaciji imali nešto novo i drugačije“, rekao je izaslanik i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac.

Obrtništvo je u proteklih nekoliko godina doživjelo svoju ekspanziju. „U odnosu na 2019. godinu, Grad Zagreb i Zagrebačka županija su u 2020. godini imali 996 obrta više. U jeku krize, broj obrtnika se povećavao. Upravo obrtništvo  čini platformu za razvoj zemlje i treba ga njegovati“, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Dodao je kako Ministarstvo ove godine izdvojilo preko 80 milijuna kuna na stipendiranje deficitarnih zanimanja, u kojima su i obrtnička te više od 40 milijuna kuna za naukovanje obrtnicima koji će primiti učenike.

Uz povećanje broja obrtnika, raduje i činjenica da je više od 40% obrta u vlasništvu žena. „Od samog postanka Zagreba do danas potrebne su nam obrtničke usluge i bez njih ne možemo. Obrtnici su utkani u povijest ovoga grada i njegov su identitet. Zato će Grad Zagreb, zajedno sa svim drugim institucijama vlasti, i dalje promovirati, pomagati i štititi obrtništvo“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.

„Obrtnička komora Zagreb je sa svojim udruženjima pomogla sa više od 300 tisuća kuna stradale u potresu uz mnoge donacije i akcije koje još uvijek traju. Grad Zagreb i Zagrebačka županija izašle su nam u susret i pomogle kako bi što lakše prebrodili  probleme.“, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić. Zahvalio je Nastavnom zavodu dr. Andrija Štampar na suradnji u povodu cijepljenja više od 3.000 obrtnika.

U povodu obljetnice izdana je monografija čiji su autori Vlatko Čakširan, kustos muzeja u Sisku i Predrag Fleš.

Dodijeljene su i nagrade i priznanja istaknutim obrtnicima, osobama i institucijama koje su svojim djelovanjem pomagale i unaprijedile obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji:

Zlatnu statuu s pisanim priznanjem za postignute značajne poslovne rezultate u obrtu, očuvanje i unaprjeđenje vještina i znanja deficitarnih, umjetničkih i tradicijskih obrta te izniman doprinos u razvoju obrtničkog sustava i promidžbu obrtništva dobili su Renato Bočak i Vladimir Birek.

Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem primili su Stjepan Šančić, Tihomir Mihalić i Stjepan Mikuljan.

Nagradu Zlatni krug dobili su Marica Žunić, Valent Bedenic, Škola za modu i dizajn, Zdravko Bunić, Željko Smolković i Grad Velika Gorica te Marija Halić i Zvonimr Šostar.

Zlatnu diplomu su primili Renato Habulin, Mladen Kuharić,  Ivan Pilko, Višnja Matulin i Ivančica Slukan.

Srebrnom diplomom su nagrađeni Dragutin Trčak, Ivan Vrbanec, Ivica Blažinović, Željko Vlašiček, Josip Majcug, Darko Baričević i Ratko Medenic.

Priznanje Mladi obrtnik za obrtnike početnike do 35 godine života za  doprinos razvoju obrtništva primili su Mario Antonio Bošnjak Škrnički, Antonio Tresarik, Dino Novak i Vesna Župarić.

Priznanje Žena obrtnica dodijeljeno je Gordani Hatz, Mirjani Slivnjak, Rafaeli Petrinić, Ivani Podolski i Julijani Pavešić.

Priznanje Najstariji obrt dodjeljuje se za trajanje obrta preko 90 godina, obrtniku za dugogodišnje uspješno poslovanje i očuvanje obrtničke tradicije te je otišlo u ruke Franje Trumbetaša.

Obrtnička komora Zagreb dodijelila je Obrtničkoj komori Zagreb Povelju povodom 25. godina djelovanja.

Posebno priznanje za uspješnu suradnju i doprinos unaprjeđenju obrtničkih asocijacija dodijeljeno je Željku Brodaru.

Zahvalnice za gradove Zagrebačke županije za ostvarenu uspješnu suradnju te izniman doprinos u zaštiti, unaprjeđenju i razvoju obrtništva predane su gradovima Dugo Selo, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Jastrebarsko, Velika Gorica i Sveta Nedelja.

Povelja povodom 25 godina OKZ-a dana je Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.