Napadi na Prideu; Dota: Očekujemo da ih se tretira kao zločin iz mržnje

Napadi na Prideu; Dota: Očekujemo da ih se tretira kao zločin iz mržnje
Nakon jučerašnjeg Pridea nekoliko incidenata - od neprimjerenih poruka do udaraca šakom i paljenja zastave duginih boja. Zagrebačka policija izvijestila je kako je bilo privođenja na kriminalističko istraživanje, a za nekim počiniteljima se traga.
- Niz serija - fizičkih i homofobnih napada u Zagrebu, prvi je put da imamo provalu nasilja nakon Pridea od 2011. Tomu su sigurno pridonijele recentne izjave zastupnika Mosta Nikole Grmoje i Bože Petrova. Od policije očekujemo da provede temeljitu istragu i da sve događaje tretira kao zločin iz mržnje na temelju seksualne orijentacije, a ne kao prekršaje javnog reda i mira, jer to nisu, izjavio je za portal HRT-a Franko Dota, Zagreb Pride.Zagreb Pride: Prvi put u deset godina provala homofobnog nasilja 
Zagreb Pride u nedjelju je priopćio da se u subotu prvi put u deset godina dogodila provala homofobnog nasilja na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu. Zagreb Pride od policije očekuje da sve napade obrađuje kao zločine iz mržnje. 
- Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, Zagreb Pridea, došlo je do provale homofobnog fašističkog nasilja, u nizu napada, paleži i uvreda, u različitim dijelovima grada", istaknuli su u priopćenju. 
Pozivajući se na izvješće policije, kažu kako se najgori napad dogodio u subotu oko 22.30 na Trgu Marka Marulića gdje je više homofoba udarilo gej mladića šakom u lice te su mu iz ruke oteli pa onda i zapalili zastavu duginih boja, a onda je za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice. 
"Zagreb Pride stupio je u kontakt s nekima od žrtava ovog zločina potaknutog mržnjom prema LGBTIQ osobama i pružit ćemo im pravnu i drugu podršku u kaznenom postupku do kojeg mora doći jer su počinitelji privedeni", ističe Zagreb Pride. 
Kažu kako su također navečer nakon Povorke mladu lezbijku u Novom Zagrebu napala četiri muškarca koji su uočili da ima zastavu duginih boja. Nakon što su joj istrgnuli zastavu, udarili su je, bacili na pod i onda kukavički pobjegli. U poslijepodnevnim satima na Srednjacima dvije su lezbijke izvrijeđane i pljunute. 
Zagreb Pride ističe da, prema njihovim informacijama, izravno iz LGBTIQ zajednice, od je samih oštećenih osoba bilo još neprijavljenih incidenata, prijetnji, zastrašivanja i vulgarnih ispada. Pozivaju i druge moguće žrtve da im se jave i da napade, i uz njihovu pomoć, prijave. 
Od policije očekuju da, prema Kaznenom zakonu, "sve ove napade obrađuje kao zločine iz mržnje motivirane spolnom orijentacijom, a ne kao prekršaje za remećenje javnog reda i mira". Ističu kako je ovo "prvi put od 2011. godine da svjedočimo nasilju uoči ili nakon Povorke ponosa". 
"Nasilje protiv LGBTIQ osoba na ulicama Zagreba i ostalih gradova, napose Rijeke, ponovno postaje ozbiljan problem za naše društvo", upozorava Zagreb Pride. 
Poručuju da LGBTIQ mladi, koji su najčešće žrtve ovakvog tipa nasilja u javnom prostoru, neće nikada pristati živjeti u ormaru, što su jučer glasno i pokazali u Povorci ponosa. 
"LGBTIQ ponos i Zagreb Pride dio su njihova cjeloživotnog iskustva. Oni cijeli svoj život žive u društvu u kojem je naša borba otvorila prostore njihove slobode. Svaka LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ima pravo živjeti slobodno, biti vidljiva i svoja, mahati zastavom duginih boja, grliti se i poljubiti na ulici, šetati i plesati svih 365 dana u godini", ističe Zagreb Pride. 
Napominju da su se za vidljivost izborili i to se više neće promijeniti. 
"Nikada se više nećemo vratiti u tišinu i u ormar, nikada više nećemo pognuti glave pred ovakvim kukavičkim huljama. Vrijeme je da agresivna homofobna manjina shvati da je poražena. Pritom, nema nikakve sumnje, jučerašnjim udarcima, poniženjima i paležu, pridonijele su i nedavne izjave zastupnika Nikole Grmoje i Bože Petrova, koji su u svojim istupima širili nesnošljivost, homofobiju, poticali podjele i mržnju", ističe u priopćenju Zagreb Pride. 
Privedeno dvoje maloljetnika
Tijekom kretanja povorke oko 16.20 na Trgu bana Josipa Jelačića dvije su maloljetne osobe simboličnim porukama na svojim majicama iskazale nepodržavajući stav prema povorci te su dovedene u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje. Nakon toga puštene su na slobodu te će protiv njih redovitim putem biti podnesen optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i čl. 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Verbalno napao pa pljunuo u lice dvjema 30-godišnjakinjama

Jučer oko 12.35 na Trešnjevci, na raskrižju Horvaćanske ulice i Ulice braće Domany, nepoznati je počinitelj osobnim automobilom prepriječio put dvjema 30-godišnjakinjama i pritom ih verbalno napao po osnovi seksualne orijentacije te jednoj pljunuo u lice, nakon čega se dao u bijeg. Kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja identiteta počinitelja je u tijeku.

Udarali šakom, zapalili zastavu, policija privela pet osoba

Jučer oko 21.15 u Novom Zagrebu, na autobusnoj postaji na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Ulice Damira Tomljanovića Gavrana, nakon što je 18-godišnjakinji iz ruke ispala zastava duginih boja, prišla su joj četiri za sada nepoznata muškarca, od kojih je jedan uzeo zastavu i njome je udario u predio dlana, nakon čega su se sa zastavom udaljili u nepoznatom smjeru. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Jučer oko 22.30, dok su 32-godišnjakinja, 21-godišnjak i 22-godišnjak bili na Trgu Marka Marulića sa zastavom duginih boja, prišlo im je više nepoznatih počinitelja, od kojih je jedan 22-godišnjaka udario šakom u lice, nakon čega su uzeli i zapalili zastavu. Zatim je zasad nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice. Napadnutima je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni. U službene prostorije privedeno je pet osoba koje se dovode u vezu s ovim događajem, uhićene su i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje, izvijestili su iz PUZ-a.
 
IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.