HUT i najveće turističke kompanije osigurali ljetovanje za više od tisuću učenika s područja Sisačko-moslavačke županije

HUT i najveće turističke kompanije osigurali ljetovanje za više od tisuću učenika s područja Sisačko-moslavačke županije

Učenici 13 škola s potresom pogođenog područja besplatno će boraviti u hotelima duž jadranske obale, zahvaljujući turističkim kompanijama koje su osigurale smještaj i puni pansion krajem lipnja i tijekom rujna

Nakon što je u prosincu prošle godine razorni potres pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, u kojem su stradale i mnoge srednje i osnovne škole, Hrvatska udruga turizma (HUT) je, uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Središnjeg državni ured za demografiju i mlade, pokrenula projekt „Tisuću učenika, milijun doživljaja“. Projekt će omogućiti da više od tisuću osnovnoškolaca i srednjoškolaca i njihovih profesora iz 13 škola provedu odmor na jadranskoj obali – u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, zahvaljujući 13 hotelskih grupacija koje su se uključile u akciju – Valamar Riviera Poreč, Aminess hoteli Novigrad, Plava laguna Poreč, Maistra Rovinj, Arena Hospitality Group Pula, Jadranka Mali Lošinj, Jadran Crikvenica, Hoteli Omišalj, Falkensteiner Zadar, Turisthotel Zadar, Bluesun hoteli Zagreb, Imperial Riviera Rab te Radisson Blu Resort & Spa Split.

„Sve članice HUT-a prepoznale vrijednost ove akcije i bez rezerve se uključile u projekt unatoč svim poslovnim izazovima s kojima se i same susreću posljednjih godinu dana zbog pandemije Covid-19. Svjesni smo što su djeca s područja banovine proživljavala proteklih mjeseci, zbog čega je i nastao ovaj projekt, Svim članicama HUT-a u je provođenju poslovnih politika socijalna odgovornost na izuzetno visokom mjestu te sam ponosan što će 1090 učenika i njihovih profesora posjetiti najljepše krajeve naše zemlje i pokušati barem tih nekoliko dana zaboraviti teške dane. Naše članice osigurale su odmah po događanju zemljotresa, onda kada je bilo nužno što prije naći krov nad glavom nastradalim ljudima ukupno 378 potpuno opremljenih mobilnih kućica. Uvjeren sam da ćemo pomagati i dalje kada god to bude potrebno. Zahvaljujem i svim tijelima državne vlasti, posebice Ministarstvu turizma i sporta te drugim donatorima koji su , zajedno s našim članicama omogućili da se akcija kreira i realizira“, istaknuo je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te dodao kako je turistički sektor od samoga početka angažiran u usmjeravanju pomoći prema onima kojima je to najpotrebnije, a ova akcija dodatna nadogradnja svih dosadašnjih aktivnosti za pomoć stanovnicima s Banije.

“Ovim projektom hrvatski turistički sektor još jednom je pokazao veliku brigu za one kojima je najteže, pronalazeći način kako im pomoći i pružiti trenutke radosti. Nakon odaziva na inicijativu za nabavku mobilnih kućica neposredno nakon potresa, Hrvatska udruga turizma pokrenula je i ovu divnu akciju i zahvaljujem svim njezinim članicama kao i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu kulture i medija koji su se priključili ovom projektu, a koji

će omogućiti bezbrižne dane na moru za 1.090 učenika s područja Banovine. Ministarstvo turizma i sporta dalo je odmah punu podršku ovom projektu, a to će činiti i ubuduće za sve slične akcije. Isto tako, uz ovu akciju HUT-a Ministarstvo je u suradnji s Hrvatskim sportskim školskim savezom pokrenulo projekt Školski praznici, kojem u svim županijama omogućujemo besplatno bavljenje sportom za djecu tijekom školskih praznika, a u koji je uključeno najviše djece baš iz Sisačko-moslavačke županije, njih gotovo tisuću. Na ove načine želimo svoj djeci iz potresom pogođenih područja olakšati ove teške trenutke njihovog djetinjstva i pružiti im mogućnost i za lijepe uspomene”, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prvih 180 učenika iz tri osnovne škole uključene u projekt već su pretprošlog tjedna posjetile Istru, dok će ostali na more otputovati u rujnu i listopadu. Uz pomoć svih uključenih institucija u projekt, svim učenicima i nastavnicima u pratnji osiguran je i besplatan prijevoz posjeti nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

„Htjela bih se i ovim putem još jednom zahvaliti svim uključenima u ovu plemenitu inicijativu što su našim učenicima pružili jedinstveno iskustvo i u ovim izazovnim vremenima. Drago mi je što smo bili jedna od prvih škola koja je imala priliku sudjelovati u projektu te je ovo bio najbolji mogući završetak ove zahtjevne školske godine“, naglasila je ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka iz Petrinje Ankica Krnjajić Magdić.

Lana Furlan i Anamarija Rožić među prvim su petrinjskim učenicima koji su svoj odmor već proveli u Istri. „Bilo nam je jako lijepo, išao je cijeli razred, svi naši prijatelji. Išli smo na Brijune brodom što je bio super doživljaj i posjetili Safari Park“, kazale su učenice Osnovne škole Mate Lovraka.

Projekt „Tisuću učenika, milijun doživljaja“ nastavak je dosadašnjih humanitarnih aktivnosti članica HUT-a usmjerenih na potresom pogođena područja. Još krajem prosinca prošle godine, članovi Hrvatske udruge turizma, Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Kamping udruženja Hrvatske osigurali su 116 mobilnih kućica za smještaj potresom pogođenih žitelja šireg petrinjskog i glinskog područja, već dva dana nakon potresa. Nakon toga je počela i dostava dodatnih 262 mobilne kućice, a sve članice HUT-a su otvorile vrata za smještaj onih osoba i obitelji koje su željele privremeno napustiti svoje domove. Mobilne kućice koje su se otpremile prema petrinjskom i glinskom području potpuno su opremljene svime što je potrebno za život, grijane su i hlađene te su osigurale adekvatan i siguran smještaj i većih obitelji.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.