Četvrti val neizbježan ako se ne cijepi 70% ljudi

Četvrti val neizbježan ako se ne cijepi 70% ljudi

Sve se češće spominje četvrti val pandemije u Europi zbog širenja zaraznije delta-varijante koronavirusa. Prema procjenama, bit će neizbježan ako se procijepljenost ne podigne do 70%. U Velikoj Britaniji cijepilo se oko 55 posto stanovnika, ali epidemiološka slika već se tjednima pogoršava.

Ujedinjeno Kraljevstvo, sedmo na svijetu po broju umrlih od COVID-a, bilježi nagli rast broja zaraženih delta-varijantom koronavirusa - posljednjih tjedana gotovo ih je 25 tisuća dnevno. Ipak, nakon jednomjesečne odgode, London preostala zakonska ograničenja kani ukinuti 19. srpnja.

Dobrovoljno nošenje maski, ukidanje fizičke distance i uporabu QR koda pri ulasku u zatvorene prostore - najavit će u obraćanju naciji premijer Boris Johnson. Uvjeren je da se "mora naučiti živjeti s virusom" i "znati prosuđivati kada je riječ o vlastitu životu."

- Već 18 mjeseci živimo uz određena izvanredna ograničenja. Zahvaljujući uspjehu programa cijepljenja, sada ih možemo umanjiti i vratiti se u normalu, koliko god je to moguće, izjavio je državni tajnik za stambeno zbrinjavanje Ujedinjenog Kraljevstva Robert Jenrick.

U zemlji koja je europski rekorder u cijepljenju, 86 posto odraslih dobilo je prvu dozu, 64 posto obje.

- Zapravo je sve do pojedinaca. Ja ću i dalje nositi masku u zatvorenim prostorima, ali mislim da sada moramo živjeti s virusom, izjavila je 69-godišnja stanovnica Londona Sue Bracken.

Sjedinjene Države proslavile su 245. obljetnicu osnutka 17-minutnim vatrometom iznad bazena Lincoln Memorial koji je lani odgođen zbog pandemije. U Bijeloj kući održano je i najveće okupljanje otkad je u nju ušao Joe Biden - ugostio je gotovo tisuću uzvanika, vojnih obitelji i zdravstvenih djelatnika.

- Ove godine četvrti srpnja posebno slavimo jer izlazimo iz tame jednogodišnje pandemije i izolacije, godine boli, straha, tužnih gubitaka, kaže predsjednik SAD-a Joe Biden.

Budući da još nije ispunjen predsjednikov cilj - 70 posto cijepljenih odraslih osoba, Joe Biden pozvao je Amerikance da se cijepe jer je to "nešto najdomoljubnije" što mogu učiniti.

U Rusiji se dnevni broj zaraženih udvostručuje - delta-varijantom svakodnevno se zarazi više od 24 tisuće ljudi. Kako bi povećale zabrinjavajuće malen broj cijepljenja, vlasti u Moskvi počele su cijepiti djecu od 12 do 17 godina. Odrasle, pak, nastoje privući na sve načine, čak i - besplatnim pićem.

- Ne maltretiramo ljude jer se ne cijepe. Ali naše je stajalište da se treba cijepiti. I spremni smo besplatno natočiti čašu pića onima koji se slože s nama, izjavio je Viktor iz Red Corner Bara u Sankt Peterburgu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da unatoč "teškom stanju" u vezi s COVID-om u brojnim regijama Rusije, "nitko ne želi uvođenje novih blokada". (Izvor:HRT)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.