Borrell u Dubrovniku: Svijet neće nadvladati virus do 2023.

Borrell u Dubrovniku: Svijet neće nadvladati virus do 2023.

Premijer Andrej Plenković stigao je u Dubrovnik na dvodnevnu 14. međunarodnu konferenciju, poznatiju kao Dubrovnik Forum, koja je okupila deset europskih ministara vanjskih poslova, koje predvodi šef europske diplomacije Josep Borrell. Ovogodišnji forum posvećen je utjecaju pandemije na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju. 

Plenković: Jedinstvena kriza kroz koju još uvijek prolazimo


Plenković je jutros u obraćanju rekao da je kriza s Covidom testirala sposobnosti država, snagu međunarodne suradnje i sposobnosti zajedničke reakcije na globalnu prijetnju.

- Covid-19 nikoga nije poštedio i to čini krizu kroz koju još uvijek prolazimo jedinstvenom iz globalne perspektive, poručio je Plenković.

Plenković je rekao da se danas nalazimo u poziciji da smo naučili određene lekcije, a prva je bila vezana za zaštitnu opremu.

- Jedan poziv s kineskim premijerom Lijem riješio je problem za Hrvatsku, dodao je.

Druga, i po Plenkovićevu mišljenju ključna lekcija, bila je kako izbjeći rascjep u društvu. Da države nisu demonstrirale svoju ulogu, suočili bismo se s eksplozijom nezaposlenosti, egzistencijalnim krizama za mnoge obitelji, tvrtkama u stečaju, rekao je Plenković, dodavši da se to nije dogodilo jer su države odlučile stati uz poslodavce i radnike. Plenković je spomenuo i neočekivane probleme s dobavom cjepiva protiv Covida.

"U BiH želimo jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda"


Između ostalog je iskazao i podršku proširenju EU-a na zemlje zapadnog Balkana.

- Zemlja smo koja doista podupire svoje susjede u europskim aspiracijama, poručio je Plenković, izrazivši želju za pronalaskom rješenja između Bugarske i Sjeverne Makedonije. 

Što se BiH tiče, naglasio je važnost držanja slova Daytonskog sporazuma te da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti jednaka, izrazivši nezadovoljstvo praksama koje su na djelu od 2006. godine.

- U BiH želimo jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, nismo zadovoljni praksom od 2006. i nadamo se da će politički akteri preuzeti odgovornost te da će promjene izbornog zakona omogućiti jednaku zastupljenost svih, kazao je. 

Borrell: Svijet kao cjelina neće nadvladati virus do 2023.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell u obraćanju se također osvrnuo na pandemiju, rekavši da smo nakon nekoliko valova u proteklih godinu i pol na izlasku iz tunela, ali da pandemija i dalje divlja u ostatku svijeta, pogotovo na jugu.

- Svijet kao cjelina neće nadvladati virus do 2023. godine. Pred nama je još uvijek duga borba, rekao je Borrell, dodavši da će svijet biti drugačiji - među ostalim, digitalniji i s puno većom nejednakošću, između, ali i unutar zemalja.

Borrell je naglasio važnost cjepiva za borbu protiv pandemije.

Dodao je kako UN i druge organizacije upozoravaju da će nejednakost vezana za cjepivo dovesti do nejednakog oporavka, što znači nestabilniji svijet.

Borrell je rekao kako Rusija, Kina i drugi provode "cjepivnu diplomaciju" diljem svijeta, ali i u ovoj regiji.

- Trebamo toga biti svjesni i djelovati u skladu s time, poručio je Borrell.

Borrell je također istaknuo nekoliko trendova koji nisu potpuno novi, ali ih je pandemija ubrzala - između ostalog je rekao kako svijet postaje manje slobodan te da je demokracija napadnuta.

Tri diskusije

Hrvatski premijer Andrej Plenković otvorio je sinoć Dubrovnik forum. Uz domaćina Gordan Grlića Radmana, na forumu će sudjelovati i posebni europski predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kao i drugi diplomati i predstavnici organizacija poput OECD-a i EBRD-a. Tu su i povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica i glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Planirano je da se danas održe tri diskusije. Forum se održava u skladu s epidemiološkim mjerama - sudionici će morati predočiti covid potvrde, a na licu mjesta bit će omogućeno testiranje.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/dubrovnik-1-2315184

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.