Stožer: Imamo 18% više zaraženih nego prošlog tjedna i zato dajmo povjerenje znanosti i struci kako bi sačuvali sezonu

Stožer: Imamo 18% više zaraženih nego prošlog tjedna i zato dajmo povjerenje znanosti i struci kako bi sačuvali sezonu

U Hrvatskoj je u proteklih tjedan dana zabilježen porast zaraženih koronavirusom, bilo ih je 18 posto više nego u prošlome tjednu, a krivci su okupljanja i turistička sezona, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako smo prošle godine u isto vrijeme dnevno imali prosječno 66 oboljelih, dok je danas prosjek 104.
 
"Mi smo na početku turističke sezone, a lošiji smo nego što smo bili prošle godine, to je upozorenje da trebamo poštivati epidemiološke mjere", rekao je Capak i ponovno apelirao na građane da se cijepe.
 
HZJZ je izradio promotivne spotove kojima se promovira cijepljenje, a njihovo emitiranje počinje danas.
 
Zabraniti okupljanja koja nije moguće kontrolirati
 
Voditelj Stožera Davor Božinović upozorio je da sva masovnija okupljanja u situacijama koje nije moguće kontrolirati vode do porasta zaraza, iako je jasno da mladi žele provod, pogotovo ljeti.
 
"Oni znaju da zaraza uglavnom za njih ne predstavlja ugrozu, no sve se broji i ti podaci su međunarodno dostupni. Njihov je rezultat da je jadranska Hrvatska 'narančasta'", rekao je.
 
To je posljedica i činjenice da Hrvatska kao turistička zemlja prima i velik broj turista. U Hrvatskoj je trenutno 750.000 turista.
 
"Moramo toga postati svjesni na svim razinama. U skladu s time moramo kalibrirati pristupe i odluke. Ako se možda nešto postroži u priobalju ne mora se primijeniti u dijelovima države koji su u zelenom", kaže Božinović.
 
Poručio je da treba zabraniti događaje i okupljanja koje nije moguće kontrolirati i za čije se posjetitelje ne može utvrditi epidemiološki status, a za to postoje svi instrumenti u odlukama Stožera.
 
Vezano za noćne klubove i zabave, Capak je pojasnio kako su epidemiolozi uvijek za jače mjere, no zbog gospodarskih aktivnosti ići će se u smjeru pooštravanja kontrola i testiranja na ulazu u takve objekte.
 
Narančasta zona nam je više nego dovoljno upozorenje
 
Prosječna incidencija je 31.4. Najmanja je u Istri, a najviša u Zadarskoj županiji, 201, a ministar zdravstva Vili Beroš ističe kako je prijelaz naše obale iz zelene u narančastu zonu "više nego dovoljno upozorenje da je covid-19 opaka bolest i da je virus i dalje među nama" dodajući kako imamo sve preduvjete da opet zazelenimo obalu i da sačuvamo sezonu.
 
Također je upozorio da antivakseri imaju jaku kampanju, čiji se učinak sagledava čak i na nivou Bijele kuće. "Moramo odabrati kome vjerovati, znanosti i struci koja spašava živote ili neutemeljenim elementima", poručio je.
 
Beroš je izvijestio kako je nakon dodatnih animacija porasla procijepljenost u njegovom ministarstvu te je sada na oko 63 posto.
 
Što se tiče obveznog cijepljenja i mogućim kaznama, Beroš je rekao kako su u tijeku međuresorni razgovori i sve su opcije na stolu, no u ovom trenutku nisu bliži uvođenju obaveznog cijepljenja, već edukaciji i podizanju svijesti o potrebi cijepljenja.
 
Poručio je i kako covid potvrde nisu prisila, nego način kako osigurati "suživot s virusom".
 
"Trebat ćemo ih prihvatiti kao novi način komuniciranja. To je dokaz da smo napravili sve za svoje stanje, ali i dokaz sigurnosti za druge osobe", istaknuo je ministar.
 
Virus uvijek traži otvorena vrata
 
Na pitanje o Facebook statusu člana Znanstvenog savjeta Vlade Gordana Lauca u kojem navodi kako su upravo cijepljeni generatori novih varijanti, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić odgovorila je kako je to kompleksno pitanje na koje nema jednoznačnog odgovora, a virus će uvijek pokušati pronaći neka otvorena vrata.
 
"Da su se ljudi brzo odazvali u velikom broju, da sad imamo preko 80 posto procijepljenosti, što se moglo postići u cijeloj Europi, mi bismo virusu brzo zatvorili vrata, ne bi imao vremena naći novi put", pojasnila te poručila kako ne možemo računati na širu zaštitu dok nismo cijepili preko 80 posto stanovništva.
 
Oni koji su cijepljeni su sigurni, ali dok ima necijepljenih svi smo u dodatnoj opasnosti, upozorila je.
 
Također je rekla da se među znanstvenicima sve više raspravlja što bi ubuduće trebalo brojati u vezi koronavirusa, ide se u smjeru da se broje samo teško oboljeli, a ne koliko ima pozitivnih nalaza u nekoj državi.
 
U Hrvatskoj zaražena 131 osoba, jedna umrla
 
U protekla 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod 131 osobe u Hrvatskoj, jedna osoba je umrla, dok je aktivno 685 slučajeva, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.
 
Među aktivnim slučajevima je 112 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata.
 
U samoizolaciji je trenutno 3826 osoba.
 
U posljednja 24 sata testirane su 3966 osoba, što daje postotak pozitivnih od 3,30 posto, rekao je Beroš.
 
Izvor: Hina / Vlada

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.