Olujno nevrijeme u Slavoniji, brojne intervencije, nestanak struje...

Olujno nevrijeme u Slavoniji, brojne intervencije, nestanak struje...

Olujno nevrijeme zahvatilo jučer, 16. srpnja u popodnevnim satima, područje Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, izvijestila je Civilna zaštita RH.

- Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je jučer 16. srpnja od 17.30 sati, pedesetak poziva s područja Grada Nova Gradiška i prigradskih naselja Prvča i Kovačevac kako je zbog velike količine oborinskih voda došlo do poplavljivanja desetak podruma u Novoj Gradiški. Također je zaprimljeno i desetak poziva s područja Grada Slavonskog Broda o poplavljenim podrumima.

Na području Nove Gradiške i prigradskih naselja, vatrogasci su imali 76 intervencija ispumpavanja vode iz objekata. Sudjelovalo je 36 vatrogasaca s 11 vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška i dobrovoljnih vatrogasnih društava Staro Petrovo Selo, Godinjak, Rešetari, Ljupina i Nova Gradiška. U intervencijama su bili angažirani i zaposlenici lokalnih komunalnih poduzeća.

Na području Slavonskog Broda vatrogasci su imali 23 intervencije ispumpavanja podruma i jednu intervenciju uklanjanja srušenog stabla. Sudjelovalo je 25 vatrogasaca s 8 vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod.

Oko 19 sati Županijski centar 112 Osijek zaprimio je dojavu kako je ispod nadvožnjaka u Belom Manastiru uslijed obilne kiše plavljen kolnik te je vozilo zapelo u vodi i osobe ne mogu izaći iz njega. Iz vozila su izvučene dvije neozlijeđene osobe. Na tehničkoj intervenciji bili su vatrogasci Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Beli Manastir.

Zbog kvara na elektroenergetskoj mreži i dalekovodima tijekom noći je dolazilo do prekida u opskrbi električnom energijom na osječkom području, u Požeško-slavonskoj županiji na području općina Čaglin, Jakšić i Čaglić te u Virovitičko-podravskoj županiji na području Pitomače, izvijestila je na svojoj web stranici Civilna zaštita. 

Novinar HTV-a Igor Rotim provjerio je kakvo je danas stanje u Novoj Gradiški?

- Ljudi spašavaju što se spasiti da. Priroda je pokazala svoju prevrtljivu ćud na najgori mogući način. Sve su službe bile pripremljene na 140 litara kiše po četvornom metru, palo je gotovo 170 litara po četvornom metru. Nema te odvodnje koja može povući tu vodu u tako kratkom vremenu. Vatrogasci su od jučer popodne zauzeti, imaju pune ruke posla.

- Prema neslužbenim podacima odrađeno je oko 90-tak intervencija i nastavljamo dalje, istaknuo je pomoćnik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Nove Gradiške Željko Radešić.

- Većinom ispumpavanje podruma, poslovnih objekata, bilo je tu i trafo stanica jer je bilo opasnosti sa strujom. Borba je. Ovaj kraj nema struju da se spriječi kontakt s vodom, rekao je.

Pojavile su se snimke na društvenim mrežama na kojima se vidi da je voda curila iz utičnica, dodao je.

Obilne kiše padat će tijekom vikenda te su za cijelu kontinentalnu Hrvatsku izdana brojna upozorenja. Civilna zaštita građane je čak pozvala da ne kreću na put i izlete te da izbjegavaju boravak na otvorenom.

Novinarka HTV-a Jelena Bokun provjerila je što nas sve čeka u ova dva dana.

Prema prognozama čeka nas nevrijeme, kiša, može doći do bujičnih poplava. Više o tome zna gost podnevnog Dnevnika Zoran Čavlović, voditelj Centra za obranu od poplava za srednju i donju Savu iz Hrvatskih voda.

- Možemo reći da je situacija diljem zemlje zadovoljavajuća. Ono što smo jučer imali u Novoj Gradiški, Slavonskom brodu i Belom Manastiru - polako se saniraju. Radilo se o urbanim poplavama. Znači kanalizacijski sustavi nisu mogli prihvatiti svu količinu vode. U Novoj Gradiški je po nekim podacima palo preko 150 litara kiše. Nema sustava koji to može progutati.

Nastavlja se ono što je bilo najavljeno. Od 16. do 19. srpnja nastavljaju se oborine. Današnje oborine su od 50 do 100 litara, čak, nažalost. Ne možemo reći gdje će ta količina pasti, ali najugroženiji je kontinentalni dio Hrvatske: Karlovac, zagrebačko područje, Slavoniju, osječko područje, ogulinsko područje - Lika i Gorski Kotar. Tu postoji mogućnost bujičnih poplava. Naime, bujični tokovi su malog kapaciteta korita. Kod ovakvih kiša koje su do 100 litara po milimetru kvadratnom oni ne mogu kroz korito provesti tu vodu. Mi smo radi predostrožnosti proglasili pripremne mjere na cijelom području srednje i donje Save i gornje Save. Imamo ekipu na terenu koja stalno prati stanje i po potrebi će reagirati, rekao je.

Smatra da Hrvatskoj ne prijeti katastrofa kao zapadnoj Europi, jer je ondje kiša padala bez prestanka dva dana.

- Ovdje se ipak radi o lokalnim pljuskovima. Daleko smo od takvih situacija. (Izvor: HRT)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.