Poplavljeni podrumi i srušena stabla u Osijeku: 'Saniranje štete će trajati danima'

Poplavljeni podrumi i srušena stabla u Osijeku: 'Saniranje štete će trajati danima'

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 19. srpnja, narančasto upozorenje za osječku i riječku regiju.

Na istoku zemlje bit će nestabilno, pa će uz promjenjivu naoblaku biti kiše i lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom. Pritom u kratkom vremenu može pasti više od 50 litara po četvornom metru. 

U riječkoj regiji mogući su mjestimice olujni udari bure, podno južnog Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra mogli bi biti i oko 120 km/h.

Tijekom prvog dijela dana prognozirane su i obilne oborine na području Gorskog kotara, Like, središnje Hrvatske, Posavine te Slavonije. Takav razvoj vremena lokalno može uzrokovati bujične i urbane fluvijalne poplave.

Osječani saniraju posljedice nevremena

Na osječkom području obilna kiša poplavila je prometnice i podrume, a olujni vjetar odnio je i jedan krov. 

- Prvu intervenciju smo zaprimili 17. srpnja oko 15.28 sati i to je bila jedna od složenijih intervencija gdje se na višestambenom objektu uslijed vjetra urušila krovna konstrukcija i pala na tramvajsku prugu i kolnik. Prilikom saniranja krenuo je jak pljusak, s obzirom na to da je većina smjene bila na toj intervenciji, dobili dojavu da se urušilo stablo breze u naselju Višnjevac uslijed čega su oštećeni krov i objekt Elektroslavonije. Morali smo isključiti struju te su isključene ujedno i pumpe koje su bile u sustavu kanalizacije i odvodnje poduzeća Vodovod, rekao je Goran Ivković, zamjenik zapovjednika JVP Osijek.

Prvog dana nevremena vatrogasci su imali više od 50 intervencija.


- Tijekom samoga pljuska, u 15-20 minuta, JVP je zaprimila između 150 i 200 poziva građana koji su tražili žurnu pomoć. Radili smo prioritete - saniranje posljedica na prometnicama. Dosta intervencija uklanjanja drveća je odradio u Unikom. Za nekih sat i pol vremena stanje u gradu se smirilo, rekao je Ivković.

U jučerašnjem nevremenu srušilo se stablo i oštetilo tramvajski vod.

- Bila je dosta zahtjevna intervencija. Saniranje posljedica će trajati danima. Jučer smo imali oko 25 intervencija, a u trenutku samog nevremena JVP je imala oko 15-ak intervencija i DVD 15 intervencija. To su samo prioriteti, a pumpanje vode iz podruma i dizala, uklanjanje grana, to će trajati danima, kazao je Ivković.

Poplavljen je i podrum  OŠ Franje Krežme u Osijeku.

- Imamo inače problem kad su velika nevremena, podrumi naše škole poplave. U subotu je bilo prvo veliko nevrijeme, ali nismo imali toliko puno vode. Jučerašnje nevrijeme nanijelo je veću štetu, voda u pdorumu je bila dosegla i do 30 centimetara, rekla je ravnateljica Jadranka Juriša.

- Nas četiri, koje nismo otišle na godišnji odmor, došle smo nakon ovog nevremena u 7 ujutro i imale smo što i vidjeti - potpuno poplavljeni podrum. Imamo neku malu pumpu koju smo odmah uključili, pozvali smo vatrogasce, no zbog njihovih intervencija po gradu malo samo sačekali, ali dotad smo se organizirali i dosta toga sanirali, dodala je Juriša.

Nevrijeme u Vukovarsko-srijemskoj županiji

A jučer oko 18.30 jak vjetar s kišom zahvatio je Vukovarsko-srijemsku županiju, od Iloka prema Vukovaru. Zaprimljeno je više dojava o srušenim stablima kao i dojava o problemima s opskrbom električnom energijom.

Jak vjetar praćen kišom i tučom počinio znatne štete na poljoprivrednim površinama, posebno na oranicama pod kukuruzom i suncokretom, štete uočene i u vinogradima.

Nevrijeme protutnjilo Zagrebom i okolicom

Obilna kiša jučer je zahvatila Zagreb i okolno područje te uzrokovala probleme u istočnom dijelu grada, Dugom Selu i okolici.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da je došlo do plavljenja prometnica i podrumskih prostorija, a ima i nekoliko dojava o padu stabala i granja na prometnice, parkirana vozila i objekte.

Istaknuli su i da je županijski centar 112 Zagreb zaprimio 50-ak poziva građana koji su tražili intervenciju vatrogasaca i komunalnih službi.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/i-danas-na-istoku-zemlje-nestabilno-uz-lokalno-izrazene-pljuskove-s-grmljavinom-2389310

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.