Imam veliko povjerenje u informiranost i mudrost naših sugrađana i vjerujem da će se mnogi cijepiti

Imam veliko povjerenje u informiranost i mudrost naših sugrađana i vjerujem da će se mnogi cijepiti

Predsjednik Vlade Plenković danas je u razgovoru s novinarima ponovio da je Vlada ponosna na ono što učinila za radnike i poslodavce u godinu i pol COVID krize izbjegavši eksploziju nezaposlenosti, socijalnu frakturu i stečajeve te izrazio povjerenje u informiranost i razboritost hrvatskih građana da će umjesto rizika izabrati cijepljenje i normalan život

U svezi s najavljenom tužbom Udruge Glasa poduzetnika Plenković je podsjetio da je Vlada za privatni sektor u COVID krizi zadnjih godinu i pol dana izdvojila  gotovo 12 milijardi kuna poslodavcima za plaće radnika, izbjegla eksploziju nezaposlenosti, socijalnu frakturu, stečajeve, oslobodila davanja brojne poslodavce.

 "Hrvatska danas ima više zaposlenih nego ranije, pokrivene fiksne troškove, omogućili smo likvidnost kroz kredite, različite sektorske mjere potpora. Učinili smo sve što smo mogli učiniti u ovim okolnostima. Što se tiče tužbi, nije prvi put, vidjet ćemo sadržaj.  Mi iza naše politike stojimo, na nju smo ponosni u smislu toga što smo učinili za hrvatskog radnika i hrvatske poslodavce", naglasio je.

Nema ustavne krize. U tijeku je javni poziv za izbor čelnog čovjeka Vrhovnog suda

Premijer odlučno demantira spekulacije o ustavnoj krizi vezane uz izbor čelnog čovjeka Vrhovnog sud.

"Nema nikakve ustavne krize. Treći javni poziv koje je raspisalo Državno sudbeno vijeće traje.

Kad završi o tome ćemo razgovarati", kazao je Plenković.

Zakonom o civilnim stradalnicima napravljen je još jedan korak naprijed. Tomo Medved ima veliku podršku

Na pitanje o recentnim kritikama na račun ministra branitelja Tomu Medveda Plenković je odgovorio da je sve što je Medved učinio za hrvatske branitelje zadnjih pet godina veliko kao Himalaja.

“To dobro znaju hrvatski branitelji i u pogledu zakonskih rješenja, operativnih programa, proračuna, rješavanja pitanja branitelja, njihovih obitelji iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, uvijek brinemo i o Hrvatskom vijeću obrane.  Donošenje Zakona o civilnim stradalnicima je još jedan korak naprijed. Najbolji odgovor daju obitelji onih koji su izgubili svoje najmilije, a bili su civili tijekom Domovinskog rata, to se vidjelo i za vrijeme saborske rasprave. Tomo Medved ima veliku podršku. Čvrsto stojimo iza sadržaja njegova zakona. Pozivam sve da imaju povjerenje u tijela državne vlasti, u hrvatske institucije ", rekao je Plenković.

Sve koji misle drukčije smo saslušali, ali idemo koracima za koje smatramo da su dobri i za branitelje i civilne stradalnike”, rekao je.

Plenković  je naglasio da je zakonom napravljen korak naprijed, dodavši kako je u Saboru dobio veliku podršku.

Komentirajući ukidanje mjera u Ujedinjenoj Kraljevini i dolazak britanski turista Plenković kaže da je u UK cijepljeno puno više stanovnika nego u Hrvatskoj te da će u Hrvatsku dolaziti s COVID potvrdama.

"Sjetit ćete se da je AstraZeneca upravo njima dala puno više cjepiva prije negoli ga je Europska agencija za lijekove uopće odobrila. Između ostalog to je bio jedan od razloga zašto je došlo do onih kašnjenja i pravnog spora između Europske unije i te farmaceutske kompanije. Vidjet ćemo kako će to imati svoje refleksije na epidemiološku sliku. Hrvatska nije u toj poziciji, mi i dalje apeliramo na one koji se nisu cijepili da to učine, Hrvatska ima dosta cjepiva, država ih je osigurala".

Cijepljenje je glavno oružje protiv pandemije. Mnoge informacije na internetu su netočne i navode ljude na pogrešne zaključke

Premijer Plenković je ponovio da su koristi od cijepljenja daleko veće od poveznih rizika.

"Šaljemo i poruku kredibiliteta Hrvatske kao turističke destinacije sa što većim brojem cijepljenih sugrađana. Uvjeren sam i poklanjam veliko povjerenje u informiranost, mudrost i razboritost naših sugrađana te vjerujem da će se mnogi od njih cijepiti".

Istaknuo je kako je cijepljenje glavno oružje protiv pandemije.

“Nekima još treba ohrabrenje. Mnoge informacije na internetu su netočne i navode ljude do pogrešnih zaključaka. Internet je nepresušan izvor informacija koje nisu uvijek točne, naprotiv mnoge dezinformiraju ljude, ali to je moderno vrijeme s kojim se moramo nositi. Očekujemo da će većina naših građana, možda malo sporije, ali postupno doći do zaključka da je cijepljenje dobro.”

Dodao je da je svatko tko se danas zarazi, a nije se cijepio pa završi u bolnici, na respiratoru ili u najgorem slučaju izgubi život, mogao to spriječiti da se cijepio.

"U ovom trenutku moramo gledati da smanjimo smrtnost što je više moguće, a za to cjepivo upravo i služi. Svi znamo za COVID i njegove posljedice. Mislim da većina ljudi želi živjeti normalno bez ikakvih inhibicija, želi da je hrvatska ekonomija snažna, da je turistička sezona dobra, da djeca mogu u školu a da se na posao dolazi u punom sastavu, a ne u smjenama ili rotacijama ”, zaključio je.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.