Tragedija kod Slavonskog Broda: Makedonski autobus izletio s autoceste - 10 poginulih, deseci osoba u bolnici

Tragedija kod Slavonskog Broda: Makedonski autobus izletio s autoceste - 10 poginulih, deseci osoba u bolnici

Strašna tragedija dogodila se rano jutros blizu naplatnih kućica na autocesti A3 kod Slavonskog Broda. U izlijetanju autobusa poginulo je deset osoba, a 40-ak ih je ozlijeđeno i prevezeno u bolnicu. U prvim izvještajima policija je govorila da je riječ o makedonskom autobusu, ali je utvrdila da se radi o autobusu kosovskih registracijskih oznaka. Promet je bio privremeno prekinut između čvorova Slavonski Brod zapad i istok u smjeru Lipovca te je preusmjeren na obilazne pravce. Policijski očevid i dalje traje.

Ravnatelj brodske bolnice dr. Josip Samardžić izjavio je za HTV kako je u bolnicu od jutros zaprimljeno 45 osoba koje su nakon teške nesreće na autocesti kod Slavonskog Broda zatražile liječničku pomoć, a među njima je osam teško ozlijeđenih.

U Slavonski Brod stigao je i ministar zdravstva Vili Beroš.

- S tugom smo zaprimili jutros informaciju o teškoj prometnoj nesreći, rekao je Beroš.

- Prema trenutno dostupnim podacima koji se mogu još mijenjati, u prometnoj nesreći sudjelovalo je 69 osoba - 67 putnika i dvoje vozača. Od toga je, nažalost, preminulo deset osoba. 42 ozlijeđenih zaprimljeno je u bolnicu u Slavonskom Brodu, a dvoje je hospitalizirano u Novoj Gradišci. U Novoj Gradišci je jedan ozljeđenik koji ima ozljedu kralježnice, zbog čega sam dogovorio premještaj u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu, rekao je Beroš.

Naveo je da je 15 teško stradalih, troje ljudi je na operaciji. Moguće je da još neki koji su u obradi dobiju dijagnoze teških tjelesnih ozljeda.

- Pripominjem da je u nesreći sudjelovalo u 15 maloljetnika, od čega je jedna djevojčica teže stradala, a ostali su zaprimljeni tu pod svim epidemiološkim kautelama, rekao je Beroš.

Pohvalio je reakciju djelatnika OB Slavonski Brod i drugih službi koji su se na vrijeme angažirali i pružili adekvatnu zaštitu.

Beroš je rekao i da je premijer Andrej Plenković u kontaktu s kosovskim premijerom te da će veleposlanik doći za 10-15 minuta.

- U mislima smo s obitelji stradalih, s narodima i vladama republika odakle dolaze ozljeđenici i svakako izražavam i svoju osobnu sućut i suosjećanje u ime Vlade RH svima koji su na neki način dotaknuti ovom velikom tragedijom, rekao je Beroš.

Radman u kontaktu s kosovskom šeficom diplomacije

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na Twitteru je napisao da je u kontaktu s kosovskom šeficom diplomacije Donikom Gërvalla-Schwarz, kojoj je rekao da se žrtvama i njihovim obiteljima pruža sva potrebna pomoć. 

Trut: Poginulo devet putnika i vozač, u autobusu bilo i djece

U autobusu je bilo 67 putnika te dva vozača. Poginulo je devet putnika i jedan vozač, rekao je novinarima, stigavši na mjesto nesreće, ravnatelj civilne zaštite Damir Trut.

Izrazivši sućut obiteljima poginulih, rekao je da je 44 putnika primljeno u Opću bolnicu u Slavonskom Brodu, gdje im je pružena medicinska skrb. Od tih 44, osam je teže ozlijeđeno, rekao je. Prema njegovim informacijama, četvero ozlijeđenih je operirano, dok su ostali na liječničkoj obradi. Rekao je i da je u autobusu bilo i djece.  

Četrnaest putnika i jedan vozač su smješteni u policijskoj postaji u Slavonskom Brodu, čekaju smještaj u objekt koji će im osigurati županija. 

Premijer izrazio sućut, Beroš i Trut na putu prema Slavonskom Brodu

"S velikom tugom primili smo vijest o slijetanju autobusa s ceste kod Slavonskog Broda u kojem je život izgubilo 10 ljudi. U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim vlastima i narodom, kojima izražavamo duboku sućut i suosjećanje. Nadamo se da će se ozlijeđeni putnici oporaviti", poručio je putem Twittera premijer Andrej Plenković, dodavši kako je zbog strašne nesreće razgovarao sam s ministrima Davorom Božinovićem i Vilijem Berošem. Ministar Beroš i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut krenuli su prema Slavonskom Brodu kako bi se upoznali sa svim okolnostima nesreće i pružanjem zdravstvene skrbi ozlijeđenim putnicima. (Izvor: HRT)

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.