Jandroković: Poruke Srbije u povodu "Oluje" su revizionističke

Jandroković: Poruke Srbije u povodu "Oluje" su revizionističke

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da iz Srbije u povodu obljetnice proslave vojno redarstvene operacije Oluja tradicionalno dolaze povijesno netočne poruke.

- Već tradicionalno prilikom obilježavanja Oluje iz Beograda dolaze poruke koje su povijesno netočne, koje su pokušaji da se u percepciji ljudi promijeni ono što mi znamo da je povijesna istina, a to je da je Srbija bila agresor na Hrvatsku, da su ogromne žrtve koje je Hrvatska tada podnijela, u ljudskim životima i materijalno. To je općepoznata stvar, rekao je Jandroković u Splitu, dan nakon proslave te vojno-redarstvene operacije.

Srbija se mora suočiti s poviješću, s vlastitom odgovornošću, kazao je i dodao da "neće oni današnjim interpretacijama promijeniti ono što se događalo početkom devedesetih, a to su povijesne činjenice kojih se svi sjećamo". Ponovio je da pokušaji povijesnog revizionizma neće naići na plodno tlo. Mi znamo da je Hrvatska napadnuta, da smo vodili pravedan rat i da smo u njemu pobijedili, dodao je.

Položaj Hrvata u BiH

Jandroković je u Splitu kazao i kako se treba otvoreno govoriti o onome što se događa u Bosni i Hercegovini, odnosno o pokušajima da se Hrvate izgura iz položaja konstitutivnog i jednakopravnog naroda. Naglasio je da je ustavna i moralna obaveza Hrvatske da se pomogne tamošnjim Hrvatima. 

- Ne tražimo ništa više od onog što im pripada, a to je da imaju jednaka prava, ne samo na papiru, nego i u stvarnosti kao i druga dva naroda, dodao je Jandroković  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.