Ministar Beroš: 246 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Ministar Beroš: 246 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je 246 novih slučajeva zaraze koronavirusom, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u Rijeci.  Preminule su 2 osobe, objavio je Stožer civilne zaštite RH.

- Danas imamo 246 novozaraženih što je znatno više nego prije tjedan dana, ali i dalje je opća epidemiološka situacija relativno dobra. Imamo nekoliko županija s povećanim rizikom, prvenstveno Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska. Okupljanja i koncerti, ali i obiteljska okupljanja, uzroci su povećanja u tim županijama, rekao je ministar Beroš te još jednom pozvaoe građane na cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

- Cijepljenje nas spašava od teških oblika i smrti. Dolaskom brojnih gostiju u RH povećava se epidemiološki rizik i stoga moramo izbjegavati veća okupljanja i prilagoditi se okolnostima novog normalnog, poručio je.

Ministar je rekao da se očekuje povećanje broja zaraženih nakon održavanja Sinjske alke te dodao kako čelnici lokalne zajednice moraju biti prvi na braniku od virusa i poštivanje epidemioloških mjera.

- Moramo biti dovoljno mudri i razmišljati o našem ponašnju da bi zadražli ovo stanje. Vjerujem da će Hrvatska još neko vrijeme ostati narančasta, ali ako se veća okupljanja nastave, to se može promijeniti, naglasio je Beroš.

Stožer: 246 novih slučajeva, preminule 2 osobe

U posljednja 24 sata zabilježeno je 246 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.177 Među njima je 189 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 17 pacijenata. Preminule su 2 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 365.335 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.275 preminulo, ukupno se oporavilo 355.883 osoba od toga 169 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 4.247 osoba.

Do danas su ukupno testirane 2.364.164 osobe, od toga 7.898 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 9. kolovoza utrošeno je 3.131.892 doza cjepiva, a cijepljeno je je 41,0% ukupnog stanovništva, odnosno 49,3% odraslog stanovništva. Na dan 9. kolovoza utrošeno je 7.008 doza cjepiva, a od toga je 2.503 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 9. kolovoza 1.665.334 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.522.586 osoba (1.466.558 osoba cijepljeno s dvije doze te 56.028 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 45,17% odraslog stanovništva.

Slavonija iznad prosjeka po procijepljenosti

Imamo i nove brojeve vezane za procijepljenost u Osječko-baranjskoj županiji. Prvu dozu primila je točno polovina građana, a drugu njih 44 posto. Osijek, sa Zagrebom i Rijekom, prednjači u broju cijepljenih.  

Na cijepnim mjestima u Osijeku, Đakovu, Valpovu, Našicama i Belom Manastiru i ovaj se tjedaan nastavlja cijepljenje bez prethodnog naručivanja.

- Postoji interes građana što je jako lijepo. Treba pohvaliti suradnju naših sugrađana da doista prepoznaju da činom cijepljenja čine prvo sebi veliku stvar - štite sebe i svoje bližnje i kompletnu društvenu zajednicu, rekao je Nikola Kraljak, dežurni liječnik na punktu za cijepljenje u NZJZ-u OBŽ-a, Osijek

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.