Brojevi novooboljelih od koranovirusa i dalje ubrzano rastu

Brojevi novooboljelih od koranovirusa i dalje ubrzano rastu

Imamo 1835 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 600 više nego prije tjedan dana. Porastao je i broj aktivnih slučajeva - i to za čak 1300 u odnosu na jučer. Preminulo je sedam osoba. Na bolničkom su liječenju 603 pacijenta, od kojih 64 na respiratoru. Skok broja novozaraženih zabilježen je u gotovo svim županijama. Da brojevi rastu, potvrđuje i kolona na Mirogojskoj cesti. 

- Simptome sam imao, trenutno ih nemam više, ali, nažalost, moram se ići testirati, rekao je građanin Zagreba.

- Imam simptome. Bila sam na svadbi, imam temperaturu, probavne smetnje i doktor je rekao da je najbolje da napravim test, dodala je stanovnica Zagreba.

Osim broja zaraženih, u glavnom gradu raste i onaj cijepljenih. Jučer je na Velesajam umjesto uobičajenih petstotinjak građana, stiglo njih 1200.

- Zagreb je procijepio s prvom dozom  - 66 posto, daleko najviše u Hrvatskoj, više od 50 posto s obje doze, ali to je još uvijek itekako ispod onoga što je potrebno da bi se ozbiljno uhvatili u koštac s ovom pandemijom, naglasio je ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

Nagli skok broja oboljelih bilježi i Varaždinska županija, gdje je od 400 testiranih, pozitivno njih 80.

- Vidimo da se virus pomaknuo na osjetljivu populaciju, znači na necijepljene osobe i na djecu koja nisu cijepljena. Tako da se pojavnost virusa više vidi u školama i u dječjim vrtićima, poručila je Katica Čusek Adamić, dr. med., ZZJZ Varaždinske županije.

Zdravstveni djelatnici koji nemaju COVID potvrde, od 1. listopada testirat će se jednom tjedno na trošak države. Ali ne zadugo - poručuje premijer.

- Mi možemo platiti kratko, dugoročno to ne može biti trošak države, istaknuo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

- Kako će netko ići liječiti ljude koji su bolesni i riskirati da je on zaražen ili da prenese nekome bolest ili se on zarazi pa ispadne iz stroja, a da recimo kolegice i kolege koji su cijepljeni odrađuju njegov posao, dodao je.

Dio necijepljenih djelatnika bolnice Sveti Duh već se prijavio za prvu dozu.

- Negdje oko 4/5 liječnika je cijepljeno, a nešto malo više od polovice medicinskih sestara je cijepljeno. Vjerujem da će sada u ovom valu postotak medicinskih sestara narasti i na onaj koji postoji među liječnicima. Naša želja i intencija je da ta brojka tendira prema sto posto, rekao je ravnatelj KB-a Sveti Duh prof. dr. sc. Mladen Bušić, prim. dr. med.

Nakon zdravstvenih ustanova, idući na redu za obvezne COVID potvrde bit će sustav socijalne skrbi.

- Veliki je rizik da dođemo u situaciju zbog epidemije, zbog bolesti da dobar dio kolega bude izvan pogona jer ne može obavljati posao, što će naravno imati posljedice i za naše korisnike, kazala je predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Dok su djelatnici domova za starije cijepljeni među prvima, u centrima za socijalnu skrb još ima prostora za pomak.

Konačna odluka o COVID potvrdama još se čeka.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.