Koronavirus: u Varaždinskoj županiji 49 novih slučajeva, nakon cijepljenja studenti zaigrali šah

Koronavirus: u Varaždinskoj županiji 49 novih slučajeva, nakon cijepljenja studenti zaigrali šah

Nakon što je testirano 318 osoba, u Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 60 pacijenata, od kojih su četiri u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru.  

Oporavilo se 28 osoba i broj aktivnih slučajeva u županiji je 308.   

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Varaždinskoj županiji je s dvije doze cijepljeno 54,1 posto stanovnika starijih od 18 godina, odnosno 45 posto ukupnog stanovništva.  

Cijepljenje je u petak na inicijativu Studentskog zbora FOI-a, a u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije bilo organizirano u Studentskom domu u Varaždinu. Priliku su iskoristili studenti Frano Šimić i Mateo Vujica.

- Cijepili se već jesmo, a sad igramo šah – kratko su rekli, rado pozirali za fotografiju i potom se koncentrirali na sljedeći šahovski potez.

21-godišnji Michael, student treće godine sestrinstva, primio je prvu dozu Pfizera. – To će mi biti prva i posljednja doza, što sam odlučio nakon konzultacija sa svojom liječnicom jer sam Covid-19 prebolio u travnju. Budući sam zdravstveni radnik, moja je dužnost cijepiti se – istaknuo je.

Podršku studentima dao je i župan Anđelko Stričak zajedno s mladim vijećnicima, županijskim Tinom Jurakom i varaždinskim gradskim vijećnikom Lovrom Lukavečkim.

- Pozivamo sve građane, pa tako i mlade da se cijepe, bilo kod svojeg izabranog obiteljskog liječnika ili na punktu Zavoda za javno zdravstvo u Općoj bolnici Varaždin. Po broju cijepljenih, Varaždinska županija je i dalje među četiri najbolje županije, no cilj nam mora biti još bolja procijepljenost jer nam samo to jamči ukidanje mjera i mirniju zimu. Uvjeren sam da su građani toga svjesni i da će prije dolaska hladnijih dana iskoristiti mogućnost besplatnog cijepljenja – rekao je župan Stričak.

Predstavnik FOI-a u Sveučilišnom zboru Božo Kvesić i predsjednik Studentskog zbora FOI-a Marin Oroz napominju da je organizirano cijepljenje za studente održano drugi put.

- Za tri tjedna ponovno će ovdje u Studentskom domu biti organizirano cijepljenje, a mi vjerujemo da će odaziv biti dobar. Nama je cilj da u Varaždinskoj županiji bude procijepljeno 70 do 80 posto studenata – istaknuli su Kvesić i Oroz.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.