Rokovi važenja covid-potvrda unutar Hrvatske ostaju isti

Rokovi važenja covid-potvrda unutar Hrvatske ostaju isti

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govoreći o novim EU rokovima važenja covid potvrda kod prelaska granica, najavio je da će se od 1. veljače izdavati covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa - 72 sata od testiranja, s brzim antigenskim testom granica će se moći prijeći ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja, a kad je u pitanju preboljenje - 180 dana od preboljenja.  Rokovi važenja covid-potvrda unutar Hrvatske ostaju isti. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ističe da se razmišlja o skraćenju karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti skoro.
 
Capak je podsjetio kako omikron varijanta koja prevladava u Europi i Hrvatskoj ima drugačije karakteristike i radi se o blažoj bolesti, pogotovo za cijepljene, ali varijanta zaobilazi imunološki sustav i zaražava ponovo preboljele i cijepljene i brže se širi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.