Ruska mornarica ulazi u Crno more

Ilustracija

U rusko-ukrajinskoj krizi jučer intenzivna diplomacija, danas opet prijetnje oružjem, što ponovno podiže napetosti. Ruska mornarica ulazi u Crno more, Amerikanci šalju dodatne vojnike i oružje u Rumunjsku, Ukrajina traži nove sankcije za Moskvu.

Nemir na istočnim europskim granicama. Baltičke zemlje, koje već godinama tvrde da ih Moskva opet želi pretvoriti u svojevrsne satelite, svoje stavove pokazuju bez rukavica.

- Otvoreno pozivamo svoje partnere iz NATO-a i SAD-a da vojnici koji ovdje čuvaju istočne granice ostanu u stalnoj bazi. To je jedini način da se osigura sigurnost u Litvi, odnosno cijeloj regiji, govori Gitanas Nauseda, litavski predsjednik.

I doista, kao po dogovoru, iz njemačkih vojnih baza - u Rumunjsku - kreće američka druga konjanička regimenta. Povijesna postrojba, jedna od američkih najelitnijih s gotovo tri tisuće vojnika.

- Cilj ove misije je ojačati suradnju sa saveznicima i osigurati istočni bok NATO-a, naglašava Joe Ewer, zapovjednik 2. konjičke regimente.

U Kijevu i Moskvi promatraju sve poteze koji dolaze sa zapada. Moskva odmah reagira, šalje brodove Sredozemne flote kroz Dardanele, a ukrajinski šef diplomacije šalje nove zahtjeve Rusiji.

- Rusija sve ove godine krši međunarodne zakone i naše dogovore iz Minska i zato mislim da je pravo vrijeme za nove međunarodne sankcije, rekao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Začudo, iz Njemačke stižu gotovo iste poruke. Kao da se zaboravlja da Europa traži rješenje problema putem dijaloga, a ne prijetnjama.

- Spremni smo uvesti sankcije Moskvi istoga trenutka, kada zajedno sa svojim partnerom - SAD-om - odlučimo da je za to pravo vrijeme. I one će biti vrlo učinkovite, naglašava Olaf Scholz, njemački kancelar.

Sveti Otac uputio je jasnu poruku što misli o rusko-ukrajinskom problemu i najavama nekog novog rata.

- I dalje molimo Boga da se prevladaju napetosti i ratne prijetnje ozbiljnim dijalogom, jer nemojmo zaboraviti - rat je ludost, rekao je papa Franjo.

Poruka je to koja očito ne stiže do onih kojima je i upućena, jer novi vojnici i još oružja i dalje pristižu na istok Europe, mjesto gdje se kroji neka nova budućnost svijeta.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ruska-mornarica-ulazi-u-crno-more-5341132

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.