HZZO kreće u bitku protiv lažnih osiguranika, odzvonilo „vikend pacijentima“

HZZO kreće u bitku protiv lažnih osiguranika, odzvonilo „vikend pacijentima“

Hrvatski zavod za zdravstveno osigurajne kreće u bitku protiv "lažnih osiguranika". U pripremi su zakonske izmjene kojima će se, nakon 20 godina od ukidanja, vratiti odredba po kojoj nezaposlena osoba ima pravo na zdravstveno osiguranje samo ako je prijavljena na burzu.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u svoj sustav uvodi reda. Zbog neslaganja njegovih podataka s onima Zavoda za zapošljavanje, pročešljat će se nezaposleni osiguranici.

- Mi imamo 300 tisuća ljudi više na teret nezaposlenih na HZZO nego što je to broj onih koji doista traže posao i na burzi su, kazao je rukovoditelj službe za odnose s javnošću HZZO-a Nenad Korkut.

Među njima je velik broj građana koji rade u inozemstvu, a dolaze se liječiti u Hrvatsku.

"Svi idu tamo gdje je bolje i gdje misle da mogu proći bolje, a mi onda u Hrvatskoj to moramo platiti", "Mislim stvarno, troše ovdje, tamo žive mene bi bilo sram", samo su neki od komentara građana.

Osim iseljenika, tu su i oni koji su formalno nezaposleni, no imaju neku vrstu prihoda iz kojeg ne izdvajaju za zdravstvo. Sve njih trebalo bi otkriti umrežavanje baza HZZO-a i Zavoda za zapošljavanje.

- To je projekt HZZO-a kojim oni žele naprosto utvrditi tko ima pravo a tko nema na zdravstveno osiguranje i to je vrlo pohvalno, smatra saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Očekuje se porast prijava na Zavod za zapošljavanje


Pa će nezaposleni svoje pravo na zdravstvenu iskaznicu ostvarivati preko Zavoda za zapošljavanje. Očekuje se da će zbog toga u evidenciji porasti njihov broj.

Iz Zavoda su priopćili: "Zavod je dužan osigurati svim svojim korisnicima stručnu pomoć i podršku, što čini i nastavit će činiti i u slučaju potencijalnog povećanja broja nezaposlenih osoba u svojoj evidenciji u okviru kapaciteta kojima raspolaže".

Čekaju se zakonske izmjene


Iz Ministarstva zdravstva potvrđuju da se ove godine kreće s izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Ona uključuje i promjene u regulaciji statusa osiguranika, no straha za građane ne treba biti jer neosnovanog brisanja s listi osiguranika neće biti.

No do toga još je dug put. Radna skupina koja se bavi tim zakonom - tek se treba sastati. 

Izvor: HRT

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/hzzo-krece-u-bitku-protiv-laznih-osiguranika-odzvonilo-vikend-pacijentima-5518286

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.