Plenković razriješio Horvata dužnosti, određen mu istražni zatvor

Plenković razriješio Horvata dužnosti, određen mu istražni zatvor

Policija je jutros javlja HRT, upala u kuću ministra Darka Horvata i uhitila ga. Prema posljednjim informacijama policija i USKOK istražuju moguću zlouporabu položaja i ovlasti više sadašnjih i bivših državnih dužnosnika, među kojima su i neki sadašnji i bivši članovi Vlade. Riječ je o slučajevima navodnih manipulacija državnim potporama i pogodovanju pri zapošljavanju. Ministar Horvat poslijepodne je ispitan u prostorijama USKOK-a, koji je za njega zatražio istražni zatvor. Premijer Plenković razriješio je Darka Horvata ministarske dužnosti na njegov vlastiti zahtjev, a potom mu je određen i istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Što se tiče razrješavanja Horvata ministarske dužnosti, tu je došlo do svojevrsnog preokreta. Naime, Darko Horvat je danas u Uskoku aktivno odgovarao na pitanja istražitelja. Negirao je sve optužbe, tvrdio da nije kriv te da nije sudjelovao u izvlačenju 2,6 milijuna kuna iz ministarstva i da je taj novac proslijeđen njegovim prijateljima i zaslužnim partnerima. On tvrdi da se to nije dogodilo, da on to nije sam zahtijevao, nego da su sve te odluke sastavljale stručne službe. 
Premijer Plenković danas je poslao jasnu poruku na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji, da će on, ukoliko dođe do ovakvog scenarija, smijeniti Darka Horvata, ali je zatražio i pojašnjenja USKOK-a i DORH-a zašto je do ove akcije došlo upravo sada. U akciji je osim Horvata još troje aktivnih državnih dužnosnika i dvoje bivših.

Upitan o neovisnosti pravosudnih institucija, premijer Plenković je kazao da su one sigurno neovisne od Vlade i HDZ-a.

„Jesu li neovisne od nekog drugog, to ne znam. Netko je imao motiv da ovo bude baš sada, ta 'tajming' bude sada. Meni taj 'tajmnig' ne djeluje neutralan. Dakle, ako imate tjedan u kojem Vlada izađe s paketom od 4,8 milijardi kuna i ugasi prijeteću egzistencijalnu krizu za građane, gospodarstvo, umirovljenike, poljoprivrednike i ribare, i ako riješi pitanje vremenskog okvira za trošenje sredstava za obnovu, onda ovakav 'tajming' nakon ovakvog spektakularnog tjedna nije neutralan. On stavlja nešto drugo u fokus, ministra koji sada radi sasvim drugi posao“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Iz DORH-a dolazi kratak odgovor - rade svoj posao i ne žele polemizirati.

- Tijekom cijelog dana smo pokušavali kontaktirati s njima i dobiti neka šira objašnjenja o akciji, ali i dalje je odgovor bio uglavnom isti - samo radimo svoj posao, javio je Eugen Husak za središnji Dnevnik HTV-a.  
Podsjetio je i da je drugoosumnjičena u ovoj aferi Ana Mandac, bivša Horvatova pomoćnica, od ranije poznata istražiteljima, još iz vremena akcije USKOK-a protiv bivše državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

I tada se ona sumnjičila za izvlačenje novca i namještanje državnih potpora za prijatelje i obrtnike koji su radili za tada moćnu kninsku političarku.
Podsjeća i da je Josipa Rimac po izlasku iz Remetinca poručila da će više detalja biti poznato tijekom vremena. Je li to vrijeme sada nastupilo i kakva će biti pravosudna budućnost Darka Horvata, doznat će se nakon odluke suca istrage. 

I dok su službeni kanali suzdržani, mediji otkrivaju da su uz Horvata u fokusu istrage i potpredsjednik vlade Boris Milošević i ministar Josip Aladrović, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.

Proziva se i bivši ministar Tomislav Tolušić ispred čije kuće u Virovitici danas nije bilo gužve. Tu je i bivša Horvatova pomoćnica Ana Mandac koja je s dužnosti otišla nakon što je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/uhicen-ministar-darko-horvat-na-udaru-policije-i-uskok-a-vise-drzavnih-duznosnika-5562402

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.