Nuklearka u Černobilu ostala bez struje - prijeti li zračenje

Nuklearka u Černobilu ostala bez struje - prijeti li zračenje

Nuklearna elektrana u Černobilu ostala je bez struje, a kako je Reuters prenio, bez električne energije onemogućeno je hlađenje potrošenog nuklearnog goriva. Radovi na ponovnom uspostavljanju strujnog priključka ne mogu se provesti jer nuklerarku kontroliraju Rusi, a borbe u blizini elektrane su u tijeku.

Postoji li zbog ovog incidenra strah od ponovnog zračenja iz Černobila i što možemo očekivati pitali smo Tončija Tadića, najvećeg stručnjaka u Hrvatskoj za nuklearke, fizičara s Instituta Ruđer Bošković.

“Ništa ne znači to što je prekinut dovod struje jer taj reaktor nije u pogonu od 2001. godine”, rekao je nuklearni fizičar Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković.

“Nestankom struje prekinula se digitalna komunikacija s ‘betonskim sarkofagom’ i pokazuje svu neodgovornost i glupost Rusije”, oštar je Tadić. Navodi i da ne postoji opasnost od ‘curenja’ radiokaktivnog zračenja, ali postoji element straha s obzirom da zbog prekida digitalne veze ne možemo znati što se događa u reaktoru koji je eksplodirao 1986., a sada je zaliven betonom.

Dakle, kako je objasnio nuklearni fizičar Tonči Tadić, ne postoji ozbiljna opasnost od zračenja, ali postoji velika opasnost od neznanja što se u Černobilu događa.

“Sve što će se možda dogoditi ide na dušu Rusima i Putinu, ne znam što su mislili kad su prekinuli dovod struje, da nuklearka šalje povjerljive informacije Zelenskom i Ukrajini”, zaključio je Tadić i obrecnuo se na invaziju rekavši da je takav potez “čista glupost”.

Isključena iz pogona, ali je potrebno održavati

Iako je černobilska nuklearna elektrana isključena iz pogona, svejedno je njome potrebno upravljati, a za to je zaduženo oko tisuću zaposlenika. S obzirom na to da nuklearka nije aktivna, opasnost za javno zdravlje je manje, navode strani nuklearni stručnjaci.

Ranije, ukrajinske vlasti su objavile kako ne znaju kolika je količina radijacije na području Černobila s obzirom na to da pao pod ruske okupatore, a navode i da ne znaju što se događa s nuklearkom Zaporižja otkako je pala u ruke Rusije.

Foto: IRB

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.