Hrvatska u 2021. ostvarila impresivan gospodarski oporavak od pandemije

Hrvatska u 2021. ostvarila impresivan gospodarski oporavak od pandemije

Premijer Plenković istaknuo je danas da je Misija Međunarodnog monetarnog fonda na kraju posjeta Hrvatskoj konstatirala da smo u 2021. ostvarili impresivan gospodarski oporavak od pandemije, što potvrđuje dobar smjer kojim je Vlada vodila ekonomsku politiku te upravljala posljedicama gospodarske krize uzrokovane pandemijom COVID-a 19. Također, dodao je, MMF je potvrdio da je gospodarski rast od 10,4% u 2021. znatno Plenković: MMF konstatirao da je nadmašio prijašnja očekivanja i prognoze, a da se gospodarska aktivnost u cijelosti vratila na razine iz 2019.

Otvarajući današnju, 107. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklim danima.
 
Pozdravio je novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladinu kojem je netom prije početka sjednice Vlade Hrvatski sabor izglasao povjerenje.
 
“Čestitam mu u ime cijele Vlade i želim mu uspjeh u obavljanju ove odgovorne dužnosti, a osobito glede ključnoga pitanja, a to je ubrzanje i dinamiziranje procesa obnove Zagreba i Banovine”, rekao je predsjednik Vlade.
 
Osvrnuo se na Međunarodni dan žena, koji je obilježen jučer.
 
Ravnopravnost žena preduvjet je modernog, uspješnog i zdravog društva

"Posebno su nam ovih dana u mislima žene u Ukrajini čija su temeljna prava i sigurnost ugrožena u ovim teškim ratnim okolnostima", istaknuo je.
 
"Obilježavamo postignuća žena, njihovu hrabrost i odlučnost u stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta.
 
To je ujedno i prilika da sagledamo kakav je položaj žena u hrvatskom društvu, koje je postiglo veliki napredak, ali je i dalje suočeno s nizom izazova.
 
Ovdje prije svega mislim na neravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada, na diskriminaciju, a posebno na psihičko i fizičko nasilje nad ženama te predrasude i stereotipe koji do njih dovode.  
 
Zato želim naglasiti da je ravnopravnost žena i muškaraca pravo i temeljna vrednota hrvatskoga Ustava i našeg zakonodavnog okvira.
 
Ravnopravnost znači jednaki status, jednake mogućnosti, jednaku nagradu za ostvarene rezultate, dostojanstvo i poštovanje.
 
Vlada je usmjerena na zaštitu prava i sloboda žena, te odlučna u osudi i borbi protiv svakog oblika diskriminacije i nasilja.
 
Želimo, a mislim da i mijenjamo stvari na bolje i stvaramo društvo u kojem su žene i muškarci ravnopravni u svim područjima života – počevši od privatnog života i obitelji do politike, znanosti, gospodarstva i kulture – svemu što žene s pravom traže i zaslužuju.
 
To je preduvjet modernog, uspješnog  i zdravog društva, kakvog zajednički gradimo", poručio je.
 
Gospodarski rast od 10.4 posto znatno nadmašio očekivanja i prognoze
 
Osvrnuo se i na Misiju Međunarodnoga monetarnog fonda u okviru redovite konzultacije u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a. 
 
Istaknuo je da su na kraju posjeta  objavljeni vrlo važni zaključci.
 
"MMF je konstatirao da smo u 2021. ostvarili impresivan gospodarski oporavak od pandemije što potvrđuje dobar smjer kojim je Vlada vodila ekonomsku politiku te upravljala posljedicama gospodarske krize uzrokovane pandemijom COVID-a 19.", istaknuo je premijer Plenković.
 
Također, dodao je, MMF je potvrdio da je gospodarski rast od 10,4% u 2021. znatno nadmašio prijašnja očekivanja i prognoze, a da se gospodarska aktivnost u cijelosti vratila na razine iz 2019.
 
U pogledu glavnih nositelja ekonomskog rasta hrvatskog gospodarstva, MMF snažan naglasak stavlja na ulogu i učinkovito korištenje sredstava iz fondova EU-a.
 
U pogledu rizika, MMF zbog situacije u Ukrajinu očekuje utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.
 
Posebno se izdvajaju rizici vezani uz kratkoročne inflacijske pritiske koji su posljedica učinka rasta cijene energenata i drugih proizvoda, a zadovoljni su s Vladinom makroekonomskom politikom, kazao je predsjednik Vlade.
 
Vladine politike i mjere korisne za građane i prilagođene najboljim rješenjima u EU
 
Podsjetio je da je Vlada prije tri tjedna objavila plan mjera za ublažavanje rasta cijena energenata i sprječavanje udara na ekonomski i socijalni standard građana, naglasivši da su sve mjere pripremljene cjelovito i sveobuhvatno te da nema resora koji nije sudjelovao u njihovoj primjeni.
 
Taj je paket, dodao je, vrijedan 4,8 milijardi kuna.
 
"Posebno je bitno da će on sa zakonima koje će donijeti Hrvatski sabor, tu mislim na izmjene Zakona o PDV-u, ali i svim drugim prijedlozima odluka koje su danas na Vladi, biti u potpunosti na snazi 1. travnja te da ćemo tako pomoći na izravan način svim našim građanima, našem gospodarstvu, našim najugroženijim sugrađanima, umirovljenicima, poljoprivrednicima i ribarima", poručio je.
 
U kombinaciji s drugim mjerama, koje su donesene prije dva dana – ograničavanja rasta cijena benzina i dizela – napravili smo mehanizam s kojim ćemo moći kalibrirati u ovom trenutku krajnje nepredvidljivu situaciju, kazao je premijer Plenković.
 
Cijeli je taj paket, dodao je, u potpunosti na tragu smjernica koje je predstavila Europska komisija, koje se odnose na cijelu Europsku uniju, a kojima se potvrđuje mogućnost reguliranja cijena u iznimnim okolnostima i utvrđuje kako države članice mogu preraspodijeliti prihode od visoke dobiti u energetskom sektoru i trgovanja emisijama potrošačima.
 
"Možemo slobodno reći da smo anticipirali ovaj okvir koji je Komisija jučer usvojila i preporučila", kazao je i dodao da je i na ovaj način potvrđeno da su Vladine politike i mjere u potpunosti  uključene u sve što se zbiva globalno te da su odluke korisne za građane i prilagođene najboljim mogućim rješenjima koja se nude u Europskoj uniji.
 
U tom je kontekstu najavio da će sutra sudjelovati na neformalnom sastanku Europskoga vijeća u francuskom Versaillesu sa četiri izrazito važne teme: situacija vezana uz rusku agresiju na Ukrajinu, jačanje obrambenih sposobnosti unije, smanjivanje energetske ovisnosti te izgradnja jače i otpornije ekonomske baze u EU.
 
Od točaka na današnjoj sjednici Vlade izdvojio je Prijedlog zakona o referendum te Zakon o zviždačima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.