"Bezposadna letjelica stigla iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h"

"Bezposadna letjelica stigla iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h"

U Zagrebu je sinoć oko 23 sata odjeknula snažna eksplozija kojoj je prethodio pad objekta iz zraka, potvrdila je policija. Na mjesto događaja stigla je i specijalna te vojna policija i vatrogasci. Zasad još nepoznati predmet padom je napravio krater. Pronađena su i dva padobrana. Nema dojava o ozlijeđenim osobama. Oštećeno je nekoliko parkiranih automobila. Na terenu su timovi specijalizirani za postupanje kod ovakve vrste događaja te nema razloga za uznemirenost građana, poručili su iz policije. Više informacija o događaju bit će poznato nakon završenog očevida.

U Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja g. Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova g. Božinović, ministar obrane g. Banožić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije g. Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost g. Franjić.

Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja."

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak kako je sinoćnji pad letjelice na Jarunu događaj bez presedana i kako je sreća da nitko nije stradao, ali i kako za sada nema naznaka da se radi o nekakvoj namjeri.

- Ovo je događaj bez presedana, tako nešto se nikad nije dogodilo u Zagrebu. Situacija je takva da su građani Zagreba dovoljno istraumatizirani potresom i pandemijom, a ovakvi događaji sigurno nisu ugodni, rekao je Tomašević u izjavi za novinare.

Neslužbene informacije nije želio iznositi u javnost niti komentirati nagađanja da je riječ o ukrajinskom dronu, a čuo se i s premijerom na ovu temu te su razmijenili informacije. Dodao je kako su fragmenti letjelice na nekoliko lokacija.

- Nitko nije stradao i to je sreća u nesreći. Radi se o relativno velikoj letjelici. Vrijeme kad se ona srušila i lokacija gdje su fragmenti sletjeli, nevjerojatno je da nitko nije stradao, rekao je gradonačelnik.

Nadležno ministarstvo će se uskoro obratiti javnosti, a DORH radi očevid, no zasad nema nikakvih informacija o eksplozivnim napravama niti o nekakvoj namjeri, dodao je, no utvrđuju se najbitnije okolnosti - tko je upravljao letjelicom i od kuda je ona došla.

Grad Zagreb osigurava pomoć državnim službama, a promet će biti otežan sve dok se ne završe očevidi, rekao je Tomašević.

Također je rekao da je nastala imovinska šteta na vozilima, a potrebno je utvrditi kolika.

- Sustav je upregnut i koordiniran sa sustavom državnih službi. Još uvijek se utvrđuju sve okolnosti i svi zbog osjetljivosti situacije pažljivo komuniciraju, dodao je.

Ponovio je kako je sreća da nitko nije stradao i da je letjelica pala u vremenu kada je manje pješaka na ulici i na zelenoj površini.

- Ključno je utvrditi kako se to dogodilo i kako da se to više ne ponovi, a onda se možemo baviti s civilnom zaštitom i drugim službama koje su trebale biti u pripravnosti za situacije. S time da je ovo bez presedana, ponovio je gradonačelnik.

Policija cijelu provodi očevid nakon pada objekta iz zraka na Jarunu, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod takve vrste događaja te nema razloga za uznemirenost građana, priopćio je u petak ujutro MUP navevši da je pronađen krater te dva padobrana.

Zagrebačka policija je u četvrtak nakon 23 sata primila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/mup-na-jarunu-specijalizirani-timovi-pronaden-krater-i-dva-padobrana-6015674

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.