Otkriven spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima u Zagrebu

Otkriven spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima u Zagrebu

Dan je sjećanja na žrtve holokausta, kada se prisjećamo stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu te junaštva iskazanog pobunom u židovskom getu u Varšavi. U Izraelu njegovo obilježavanje počinje večeras i trajat će do sutra navečer. Službene komemoracije za šest milijuna ubijenih Židova u holokaustu održat će se u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jeruzalemu.   

U Zagrebu je tim povodom, jučer, godinu dana od završetka, napokon otkriven spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima. Reporterka HTV-a Jelena Šarić javila se za Dnevnik s Glavnog kolodvora te govorila o spomeniku. 

- Upravo je s Glavnog kolodvora gdje se nalazi spomenik u kolovozu 1942. godine oko 800 zagrebačkih Židova deportirano u Auschwitz. Spomenik žrtvama holokausta i žrtvama ustaškog režima djelo je kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine te predstavlja oduzetu prtljagu stradalih, rekla je Šarić.

Naglasila je da je spomenik koncipiran kao niz nagomilanih kufera i tako stvara snažnu asocijaciju sa "Zidom plača" u Jeruzalemu.

- Iako je bio dovršen gotovo prije godinu dana, spomenik vrijedan 11 milijuna kuna sve do danas ostao je pokriven zbog prijepora oko natpisa i posvete. U konačnici zagrebačke vlasti u dogovoru sa predstavnicima židovskih organizacija usuglasili su se da će spomenik biti posvećen ne samo žrtvama holokausta, već i svim žrtvama ustaškog režima i to na tri jezika: hrvatskom, hebrejskom i engleskom, istaknula je.

Rekla je kako su među brojnim uzvanicima na svečanom otkrivenju spomenika nazočili predstavnici vjerskih zajednica, nacionalnih manjina, predstavnici diplomatskog zbora, bio je tu predsjednik Zoran Milanović, izaslanica Vlade ministrica Nina Obuljen Koržinek, kao i izaslanik predsjednika Sabora Krešimir Katičić.

- Prisutni su bili i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović kao i Kolinda Grabar Kitarović. Otkrivanje spomenika pripalo je Tomislavu Tomaševiću i preživjelom logorašu iz Auschwitza Olegu Mandiću, dodala je. 

- Tu nas je raznih provenijencija raznih dobi i raznih svjetonazora. Složni smo svi u nadi i nastojanju da se povijest ne ponovi, rekao je Oleg Mandić, bivši zatvorenik logora Auschwitz.

- To nisu brojevi to su ljudi, to su ljudi poput mene, poput vas, to su ljudske sudbine, imali svoje obitelji svoje bližnje i koji su mučki ubijeni od strane nacističkog i ustaškog režima, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Izvor: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.