Izvučena tijela stradalih u padu Cessne, na mjestu nesreće započeo očevid

IZJAVA

Pronađeni su ostaci Cessne koja je u nedjelju nestala s radara na području Slunja. Preživjelih nema. Četristotinjak ljudi u teškim vremenskim uvjetima u ponedjeljak ujutro krenulo je u potragu za nestalim zrakoplovom, a ostatke je pronašao jedan od dronova. 

Izvučena su tijela četvero stradalih u padu Cessne, potvrdio je za HRT Damir Trut, ravnatelj u Ravnateljstvu Civilne zaštite. Tijela su odvezena na Zavod za sudsku medicinu.

 

HKZP: Odmah nakon prijave izgubljen kontakt sa zrakoplovom

16:11

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) izvijestila je u ponedjeljak da je neposredno nakon prijave stanja uzbune od pilota zrakoplova Cessna 182 izgubljen radarski kontakt i radio komunikacija s tim zrakoplovom, koji je 23 sata nakon pada pronađen na lokaciji južno od Bročanske kose.

Zadnja poznata lokacija zrakoplova bila je kod Rakovice na Kordunu, priopćila je HKZP koja je prijavu stanja uzbune (MAYDAY) od pilota zrakoplova Cessna 182 registarskih oznaka DEGLF na letu iz Splita za Laichingen (Njemačka), zaprimila u nedjelju u 11,24 sati.

Neposredno nakon toga izgubljen je radarski kontakt i radio komunikacija sa zrakoplovom.

Sukladno propisanoj proceduri definiranoj Uredbom o uvjetima i načinu obavljanja potrage i spašavanja zrakoplova, Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite i time inicirala postupak potrage i spašavanja.

Zrakoplov je od toranjske kontrole zračnog prometa Split dobio odobrenje za polijetanje u 10,37 sati sa Zračne luke Split, sukladno predanom planu leta po traženim vizualnim pravilima letenja.

Nakon potrage danas je iza 12 sati nađen pali zrakoplov i potvrđeno je da nema preživjelih, priopćila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe, izrazivši sućut obitelji i prijateljima poginulih.

Napominju da prema propisima, zrakoplovnu istragu obavlja Agencija za istraživanje nesreća zračnom, pomorskom i željezničkom prometu kojoj će dostaviti operativne podatke o letu (tonski zapis razgovora pilota s nadležnom kontrolorom zračnog prometa, radarski zapis leta zrakoplova), kao i sve ostale relevantne podatke.

 

Medved i Banožić na mjestu nesreće

15:28

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved na mjestu nesreće iskazao je sućut uime Vlade RH obiteljima poginulih putnika te zahvalio i čestitao sudionicima potrage.

 

- Nažalost, uslijed izrazito teških i loših meteo-uvjeta koji su otežavali proces traganja, jučer je bilo vrlo teško pronaći nestali zrakoplov, ali danas, kako uz tehnička pomagala, putem dronova, ali i kvalitetnu organizaciju pretražnih timova, pronađen je zrakoplov, rekao je Medved.

 

Istaknuo je, kako je rekao, sposobnosti koje RH ima ustrojene kroz sustavan pristup, osposobljavanje, uvježbavanje i opremanje svih sastavnica, a koje za rezultat imaju učinkovitost i garantiraju sigurnost - kako građanima RH, tako i turistima.

 

Medved je rekao da su jučer, u vrijeme kada je letjelica nestala s radara, odnosno pala, meteo-uvjeti bili izrazito loši.

 

- Inženjer za zrakoplovne nesreće će u okviru svoje nadležnosti zajedno s Državnim odvjetništvom utvrditi i te detalje. Letjelica je poletjela iz Splita, imali su saznanja o meteo-uvjetima, ali uslijed kojih okolnosti i što je razlog pada te letjelice, sačekajmo da se okonča cjeloviti proces utvrđivanja svih tih činjenica, rekao je Medved.

 

Ministar obrane Mario Banožić također je izrazio sućut te pohvalio sve sastavnice domovinske i nacionalne sigurnosti.

 

- Pokazali smo još jednom jednu sinergiju, zajednički rad i nastup pri najtežim uvjetima kao što su bili upravo ovdje jučer. Govorim prije svega o vremenskim uvjetima i pristupačnosti terena, dodao je.

 

- Ono što mogu izraziti prije svega je želja da ovakvih događaja imamo što manje, osobito što ulazimo polako i u turističku sezonu, znamo da će ovaj prostor biti sve intenzivniji brojem posjetitelja, rekao je također Banožić, apelirajući na slušanje uputstava civilne zaštite i ostalih nadležnih kako bi se izbjegle slične nesreće.

 

Na mjestu pada zrakoplova započeo očevid

15:19

Na mjestu pada zrakoplova kod Broćanca u Općini Rakovica započeo je u ponedjeljak popodne očevid u kojem uz karlovačku policiju i županijsku državnu odvjetnicu sudjeluje i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin.

- Na mjestu događaja utvrđuju se činjenice o padu zrakoplova" rekla je županijska državna odvjetnica Vera Magdić-Bižanović, dodavši da je teško predvidjeti hoće li očevid biti završen danas ili će i sutra biti nastavljen.

 

Medved i Banožić dolaze na mjesto nesreće

13:50

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić posjetit će mjesto avionske nesreće u mjestu Broćanac kod Slunja oko 15 sati.

 

"Nema preživjelih"

12:08

- Nakon intenzivne potrage, danas u 10.50 dronom iz zraka uočeni su ostatci letjelice. Dakle rep, kabina i trup. Četristotinjak pripadnika sudjelovalo je akciji pronalaska. Čim je letjelica uočena iz zraka, poslane su zemaljske snage, koje su utvrdile točnu lokaciju te je potom policija osigurala taj prostor. Nažalost, potvrđeno je da su svi putnici letjelice Cessna poginuli te slijedi policijski očevid, rekao je ravnatelj Civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut

U ime svih koji su u potrazi sudjelovali izrazio je sućut obiteljima i prijateljima poginulih. 

Zrakoplov je pronađen par stotina metara južno od Bročanske Kose, potvrdio je dodajući da ovakav tip zrakoplova, koliko mu je poznato, nema crnu kutiju.

- Dio snaga ćemo povući, a dio će ostati jer će biti potrebno izvlačiti dijelovi letjelice te poginule.

Dodao je da će istraga pokazati što je dovelo do pada Cessne.

- Mogu samo reći da su vremenski uvjeti zaista nisu bili dobri za letenje. Sve će ostalo reći zrakoplovni inspektori, dodaje Trut.

Potvrdio je također da je pilot Cessne zvao kontrolu leta u Puli i uputio poziv upomoć. 

Letio iz Splita i samo nestao s radara

Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je jučer, 29. svibnja Operativni centar civilne zaštite o nestanku zrakoplova tipa Cessna sjeverno od Rakovice, na visini 2300 stopa, koja je krenula iz Splita, a kretala se u smjeru sjevera prema Njemačkoj.

U zrakoplovu se nalazio pilot i tri člana posade.

Na teren je došao i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin iz Odjela za istrage zrakoplovnih nesreća, koji je rekao da je istraga uzroka pada letjelice važna kako se po istom obrascu ne bi dogodila neka druga nesreća.

Petrin je rekao da je za slučaj potrebe analize dijela zrakoplov u vrlo specifičnom laboratoriju organizirana mreža istražnih tijela Europske unije.

- Istražna tijela Njemačke i Francuske imaju laboratorije kakve mi nemamo, ali u slučaju potrebe tehnička se analiza odradi u njihovim laboratorijima.

Drugi istražitelj Dejan Ćurik dodaje da će se u konkretnom slučaju sve temeljito istražiti.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/nastavljena-potraga-za-nestalim-zrakoplovom-7650505

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.