Rusi u Sjeverodonecku, vode se ulične borbe; Ukrajina: U Mariupolju ubijeno 22 tisuće ljudi

UKRAJINA

Ruska vojska ušla je u grad Sjeverodoneck, vode se ulične borbe i napreduju prema središtu. Ukrajinci su se nadali da će preokret u ratu donijeti dalekometni raketni sustav iz Sjedinjenih Država, no američki je predsjednik Biden opovrgnuo slanje toga moćnog oružja. Europska unija pak postigala je dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, a koji uključuje djelomičnu zabranu uvoza.

Premijer Plenković na izvanrednom sastanku Europskoga vijeća

09:37

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na izvanrednom sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu.

Čelnici i čelnice Europske unije raspravljat će o odgovoru EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu, suradnji u području sigurnosti i obrane te o cijenama energije i sigurnosti opskrbe.

 

Paro: Djelomična zabrana uvoza, u tekst u se spominje i hrvatski izuzetak

09:33

Kasno sinoć postignut je dogovor na razini Europske unije o zabrani uvoza ruske nafte. Postoje i neka izuzeća.

- Bugarskoj kojoj je prekinut dovod nafte kopnenim putem, omogućio bi se uvoz ruske nafte morskim putem. Hrvatska bi još neko vrijeme, u tekstu se spominje osam mjeseci, mogla uvoziti vakuumsko plinsko ulje iz Rusije koje je potrebno riječkoj rafineriji za proizvodnju dizela, rekla je u javljanju u Studio 4 dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro.

 

Prvi teretni brod isplovio iz Mariupolja od ruskog zauzimanja grada

09:16

Isplovio je prvi teretni brod iz ukrajinske luke Mariupolj otkako je Rusija zauzela grad i krenuo na istok prema Rusiji, rekao je u utorak proruski separatistički čelnik ukrajinske odcijepljene regije Doneck.

Ukrajina je priopćila da isporuka metala Rusiji iz Mariupolja, čije je zauzimanje Moskvi dalo kopneni most koji povezuje Rusiju i proruski separatistički teritorij s anektiranim Krimom, predstavlja pljačkanje.

- Danas je 2500 tona toplo valjanih limova napustilo luku Mariupolj, napisao je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Doneck u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Brod je krenuo prema (ruskom gradu) Rostovu."

Rusija je preuzela potpunu kontrolu nad Mariupoljem ranije ovog mjeseca nakon što se predalo više od 2400 ukrajinskih boraca iz opkoljene čeličane Azovstalj.

Rusija je prošli tjedan priopćila da je luka razminirana i da je ponovno otvorena za trgovačka plovila.

 

Sberbank: Poslujemo normalno

08:47

Najveća ruska banka Sberbank priopćila je da posluje normalno unatoč isključenju iz međunarodnog međubankovnog sustava SWIFT, koje je dio novog paketa sankcija EU-a prema Rusiji zbog njezina napada na Ukrajinu.

- Sberbank posluje kao i obično, a isključenje iz međunarodnog međubankovnog sustava za prijenos informacija i plaćanja SWIFT ne mijenja trenutnu situaciju s međunarodnim transakcijama, priopćila je press služba Sberbanka, a prenose RIA Novosti.

- Sberbank radi normalno. Glavna ograničenja su već na snazi. Prekidanje veze sa SWIFT-om ne mijenja trenutnu situaciju u međunarodnim plaćanjima. Domaće transakcije ne ovise o SWIFT-u i banka će ih obavljati standardno, kaže se u priopćenju.

 

U Mariupolju se vraća život; Ukrajina: Tamo je ubijeno 22 tisuće ljudi

08:40

Mariupolj, koji je u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga, polako se vraća normalnom životu.

Na tržnicama stanovnici razmjenjuju hranu i odjeću, a putem generatora pune električne uređaje.

S druge strane, Ukrajina porocjenjuje da je u tome gradu od početka ruske invazije ubijeno čak 22 tisuće ljudi.

Navode da je pronađeno 25 masovnih grobnica od početka svibnja, prenosi Sky News.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusi-u-sjeverodonecku-priprema-se-napad-na-slovjansk-7669555

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.