Priznavanje razlika u cijeni materijala: Indeksi cijena građevinskog materijala nova usluga HGK

Priznavanje razlika u cijeni materijala: Indeksi cijena građevinskog materijala nova usluga HGK

„U godini novog Zakona i u godini obilježavanja 170 godina, HGK se kao institucija opredijelila za promjene. S mnogima od njih smo već krenuli. Prateći potrebe naših članica, danas smo na Skupštini donijeli i Odluku u izmjeni i dopuni Cjenika posebnih usluga i proizvoda HGK. Tu je najveća novost Indeks cijena građevinskog materijala s uključenim izvješćima indeksa proizvođačkih cijena industrije i kretanja cijena sirovina na svjetskim burzama materijala. Ovi su indeksi iznimno važni za rješenje problema rasta cijena materijala i realizaciju građevinskih radova,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjoj 18. sjednici Skupštine HGK na kojoj su indeksi predstavljeni kao nova usluga.

Veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda stvorio je ozbiljne probleme na tržištu prošle godine. Građevinari su dovedeni u apsurdnu situaciju gomilanja milijunskih gubitaka, iako su radove izvodili u dogovorenom roku. Naime, zadnjih 20 godina nije bilo značajnijeg porasta cijena osim čelika 2008./2011., sve do listopada 2020. kada je došlo do prvog poremećaja (PVC cijevi zbog cijene repromaterijala). Slijedio je čelik, drvo, a onda i opekarski proizvodi.

„HGK je zato uspostavila metodologiju i indekse kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala. Upravo će ti indeksi koje je komora pripremila omogućiti naručiteljima provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe infrastrukturnih projekata. Konačni rezultat radne skupine bit će dokument, koji će biti podloga za sve naručitelje za priznavanje razlike u cijeni i koji očekujemo vrlo skoro,“ rekla je savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj o aktivnostima Komore u sklopu radne skupine Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Predsjednik HGK se na Skupštini osvrnuo i na aktualne izazove u gospodarstvu i daljnji plan rada Komore. „Svjesni smo svih okolnosti u kojima trenutačno živimo, u kojima vi poduzetnici, naši članovi, poslujete. Kako bismo osigurali snažno, otporno i dugoročno održivo hrvatsko gospodarstvo, ključna područja našega rada bit će vezana uz budućnost rada i konkurentnost ljudskih potencijala, EU politike i uvođenje eura, internacionalizaciju te održivi razvoj i zelenu tranziciju koje su se u ovom razdoblju pokazale bitnijima nego ikad prije, rekao je Burilović.

Na sjednici Skupštine je članovima predstavljeno i izvješće o poslovanju Hrvatske gospodarske komore za 2021. godinu. Realiziran je posjet tri dolazne gospodarske delegacije, a u okviru kojih je sudjelovalo je 57 hrvatskih tvrtki. Organizirane su i 24 delegacije u inozemstvo na kojima je ukupno sudjelovalo 3.227 hrvatskih tvrtki. Također su organizirani nastupi članica na 14 inozemnih sajmova, te su pružena podrška za 55 domaćih sajmova i događanja. U sklopu edukacija održana su 404 događanja na kojima je sudjelovalo 24.630 sudionika.  Provodio se i 41 projekt koji je sufinanciran EU sredstvima.

HGK je u 2021. godini veći dio svojih aktivnosti u okviru procjene učinaka propisa usmjerila na intenziviranje suradnje s članicama s ciljem ublažavanja posljedica ove krize na hrvatsko gospodarstvo. Od ukupno 120 prijedloga usmjerenih na ukidanje i relaksiranje epidemioloških mjera, nadležne institucije prihvatile su 80%, a od 789 prijedloga mjera za očuvanje gospodarstva prihvaćeno je 83% u potpunosti ili djelomično. Što se tiče cjelokupne zakonodavne aktivnosti tijekom 2021. godine, izrađeno je i nadležnim tijelima upućeno ukupno 102 mišljenja na propise, od kojih 55 putem e-savjetovanja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.