U Varaždinu jutros nova uhićenja - bivši direktori Varkoma, Coninga i GK grupe na saslušanju

U Varaždinu jutros nova uhićenja -  bivši direktori Varkoma, Coninga i GK grupe na saslušanju

Od jutros je Varaždinu u tijeku akcija Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i policije u kojoj su tri osobe uhićene, a neslužbeno doznajemo da su među osumnjičenima bivši direktor Varkoma Željko Bunić, predsjednik uprave GK Grupe Robert Gotić te bivši direktor Grupe Coning Stjepan Ptiček.

O uhićenjima se jutros oglasio Ured europskog javnog tužitelja:

– Danas, 14. srpnja, tri su osobe uhićene u Hrvatskoj zbog sumnje da su primale i davale mito u vezi korištenja EU fondova. U vezi s tim, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, trenutno provodi hitne dokazne radnje.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.
Riječ je sumnji na kaznena djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178.000.000 kuna (23,7 milijuna eura).

Ranije danas oglasilo se i Ravnateljstvo policije.

– Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su tri osobe s područja Policijske uprave varaždinske. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji na području više policijskih uprava (zagrebačke, varaždinske, vukovarsko-srijemske i istarske) – stoji u priopćenju MUP-a.

A varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj sazvao je konferenciju za medije  na kojoj je rekao da ovo što se danas događa ima tri komponente: istražnu, upravnu i političku.

– Kada je riječ o istražnoj, o tome znamo isto koliko i vi, iznenađeni smo, provode se istražen radnje i bit ćemo svi obavješteni o tome. Što se tiče upravne komponente, Grad Varaždin će apsolutno pružiti podršku istražnim organima i svi odjelu službe, kao i tvrtka Varkom, dat će sve potrebne dokumente i biti na dispoziciji istražiteljima jer mi nemamo što skrivati. A treća je politička komponenta i meni je kao gradonačelniku jako žao što se ovo događa u našem gradu, ali ovo je pokazatelj kako je ovo samo završni pečat nečemu, ako stavljate privatni interes ispred javnog interesa. A, što o tome misle građani Varaždina, oni su to rekli na proteklim izborima i ovo su samo repovi koji se vuku još od prethodne vlasti – kazao je Neven Bosilj.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.