Ured europskog javnog tužitelja predlaže istražni zatvor za Bunića, Gotića i Ptičeka, obrazloženo je i za što se sve sumnjiče

Ured europskog javnog tužitelja predlaže istražni zatvor za Bunića, Gotića i Ptičeka, obrazloženo je i za što se sve sumnjiče
Ured europskog javnog tužitelja u četvrtak je potvrdio da su tri osobe u Varaždinu uhićene zbog sumnje na primanje i davanje mita vezano za projekt dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Vrijednost radova procijenjena je na 178 milijuna kuna, odnosno 23,7 milijuna eura, a neslužbeno saznajemo da su među uhićenima bivši direktor komunalnog poduzeća Varkom Željko Bunić i poduzetnik Robert Gotić te Stjepan Ptiček, poduzetnik i bivši direktor Coninga. Danas, Ured europskog javnog tužitelja predlaže istražni zatvor za Bunića, Gotića i Ptičeka, a u priopćenju koje donosimo obrazloženo je zašto.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv trojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su primali i davali mito. Sve tri osumnjičene osobe uhićene su jučer (14. srpnja 2022.) na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Postoji sumnja da su se trojica osumnjičenika u razdoblju od svibnja 2021. do 14. srpnja 2022. dogovorili da će prvookrivljeniku biti dodijeljen posao na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u Varaždinu. Dogovorili su se da će drugookrivljenik i trećeokrivljenik, kao odgovorne osobe svojih trgovačkih društava, osigurati da prvookrivljenik dobije ugovor u zamjenu za odgovarajuću novčanu nagradu. Vrijednost projekta UPOV prvobitno je procijenjena na 178 000 000,00 kuna (23,7 milijuna eura), a sufinancirana je iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Novčana nagrada za drugookrivljenika bila je neutvrđeni postotak ukupne vrijednosti projekta UPOV. Nagrada za trećeokrivljenika pak je dogovorena na način da tvrtka prvookrivljenika angažira jednu od tvrtki trećeokrivljenika kao podizvođača u izvođenju radova u sklopu projekta UPOV, u vrijednosti od 72 809 100,00 kuna (9 690 962 eura) (bez PDV-a).

Kako bi dogovoreno proveli u djelu, postoji sumnja da je tvrtku trećeokrivljenika prvo angažirala tvrtka u kojoj je drugookrivljenik bio direktor. Radilo se o izradi glavnih projekata i ishođenju građevinske dozvole za projekt UPOV. Kako je bilo prethodno dogovoreno s druga dva okrivljenika, u postupku javne nabave je trećeokrivljenik, u ime svojega društva, ponudio cijenu znatno nižu od procijenjene vrijednosti. Slijedom toga je, odlukom drugookrivljenika, ponuda njegovog društva odabrana kao najpovoljnija.

U postupku izmjene projektne dokumentacije za projekt UPOV, društvo trećeokrivljenika je izradilo Glavni projekt u kojem je prethodno izrađen geotehničko-građevinski projekt od strane provookrivljenika. Štoviše, trećeokrivljenik je osigurao da će zaštita građevinskih jama potrebnih za izgradnju projekta UPOV biti izvedena posebnom metodom za koju je specijalizirano upravo društvo prvookrivljenika. Na taj je način osigurano da društvo prvookrivljenika može ponuditi najpovoljniju cijenu i ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Slijedom toga je u postupku predmetnog javnog nadmetanja ponuda trgovačkog društva provookrivljenika u iznosu od 262 373 562,50 kuna (35 milijuna eura) odabrana kao najpovoljnija, dok je prvookrivljenik, sukladno ranijem dogovoru, kao podizvođača za izvođenje radova angažirano jedno društvo trećeokrivljenika.

EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv trojice osumnjičenika.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.