Ministrica Brnjac čestitala Borisu Žgombi na ponovnom izboru za člana izvršnog odbora ECTAA

Ministrica Brnjac čestitala Borisu Žgombi na ponovnom izboru za člana izvršnog odbora ECTAA

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta i Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea, vodeće destinacijske menadžment kompanije u Hrvatskoj i regiji, održali su radni sastanak povodom njegovog reizbora za člana Izvršnog odbora ECTAA-e (Europsko udruženje putničkih agencija i turoperatora) tijekom kojeg su, između ostaloga, razgovarali o planovima daljnje suradnje i koracima za dodatno unaprjeđenje turizma.

Tom prigodom ministrica Brnjac poručila je: „Čestitam gospodinu Žgombi na ponovnom izboru na mjesto člana Izvršnog odbora Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA), koji okuplja nacionalne udruge putničkih agencija i touroperatora 30 europskih zemalja te predstavlja oko 123.000 poduzeća. Veseli nas da Hrvatska ima direktnog predstavnika u ovom ključnom europskom udruženju za turističke agencije i turoperatore, koji svojim znanjem i iskustvom može dodatno doprinijeti jačanju pozicije Hrvatske kao turistički poželjne i konkurentne destinacije“.

Članovi ECTAA-e zapošljavaju gotovo 500 tisuća ljudi te generiraju više od 170 milijardi EUR godišnje, što utječe i na njihovu stratešku poziciju u Bruxellsu gdje su prepoznati kao cijenjeni konzultantski partner koji doprinosi stvaranju politika koje mogu utjecati na aktivnosti turističkih agenata i turoperatora. Ujedno, godišnje prodaju više od 300 milijuna avio karata i više od 210 milijuna turističkih aranžmana.

Mandat do 2024. – ključno razdoblje za redizajn turizma

Žgomba je, uz ostala tri kandidata, ponovno izabran na mandatno razdoblje do 2024. godine, gdje direktno sudjeluje u aktivnostima ECTAA-e koje se kreću od pitanja politika Europske unije, kao i pitanja IATA-e (Međunarodne asocijacije za zračni prijevoz) do pitanja odredišta. U ECTAA-i nastupa i kao hrvatski predstavnik, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK. Inače, Žgomba je u ECTAA-i primarno zadužen za incoming putovanja u Europu iz destinacija izvan EU što dodatno naglašava važnost njegove uloge i u kontekstu tržišne ekspanzije. Valja istaknuti kako će razdoblje do 2024. biti ključno za turizam tijekom kojeg će se suštinski redizajnirati turistički poslovni modeli što će posljedično utjecati i na ostale sektore, samim time i na gospodarsku sliku Europe kojoj turizam u prosjeku čini nešto više od 10% BDP-a. 

“Drago mi je što se važnost ECTAA-e prepoznaje i na nacionalnoj razini, poglavito od strane resornog ministarstva s kojim ćemo nastaviti dosadašnju kvalitetnu suradnju te u koordinaciji s njima nastaviti se zalagati za politike koje će dodatno unaprijediti poslovanje u turizmu. Direktno sudjelovati u ECTAA aktivnostima velika je i važna prilika za domaći turizam, a i jasno priznanje Hrvatske kao strateški važnog  turističkog partnera u EU“, kazao je Žgomba. Zaključio je kako će se zalagati za jačanje svijesti o važnosti agencija za ukupni turizam i gospodarstvo, kako kod Europske komisije, tako i kod nacionalnih tijela te stvaranje jačeg sinergijskog ozračja na svim vertikalama što će biti temelj za daljnji razvoj ovog gospodarski važnog sektora.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.