Lavrov objavio da bi se ruska 'vojna operacija' mogla još više proširiti

Lavrov objavio da bi se ruska 'vojna operacija' mogla još više proširiti

Ukrajinske snage i dalje su u protuofenzivi na jugu, a ruske pokušavaju osvojiti Donbas. 

 

Zelenski se obračunava sa špijunima

14:46

Ukrajinska vojska pruža žestok otpor ruskoj vojsci na bojišnici, no šokantan potez predsjednika Volodimira Zelenskoga, koji je otpustio dvoje važnih dužnosnika otkrio je novu frontu puno bliže domu, onu protiv špijuna i simpatizera Kremlja.

Otkazi šefu sigurnosne službe SBU Ivanu Bakanovu, Zelenskijevom prijatelju iz djetinjstva, i glavnoj državnoj odvjetnici Irini Venediktovoj nezabilježen je potez od početka invazije.

Odluku donesenu u nedjelju parlament je potvrdio jučer, uz obrazloženje Zelenskija da je dvojac bio neuspješan protiv ruskih špijuna i suradnika u Ukrajini.

U svome video obraćanju predsjednik je rekao da je više od 650 slučajeva u kojima su ukrajinski dužnosnici bili uključeni u izdaju i pomaganje Rusiji, među njima 60 slučajeva "podrivanja države" u dijelovima zemlje pod kontrolom Moskve.

 

Lavrov objavio da bi se ruska 'vojna operacija' mogla još više proširiti

14:42

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da geografski ciljevi moskovske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini više nisu ograničeni na istočnu regiju Donbas, već uključuju i niz drugih teritorija, objavila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti. Lavrov je dodao da će se ciljevi Rusije još više proširiti ako Zapad Kijevu isporuči oružje dugog dometa, piše agencija.

Kada je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, predsjednik Vladimir Putin negirao je da postoji bilo kakva namjera da se okupira ukrajinski teritorij, kazavši da mu je cilj demilitarizirati i "denacificirati" zemlju, što je izjava koju su Kijev i Zapad odbacili kao izgovor za osvajački rat. Nakon što je u prvome pokušaju zauzimanja glavnog grada Kijeva ruska vojska odbijena, rusko ministarstvo obrane priopćilo je 25. ožujka da je prva faza specijalne operacije završena i da će se sada usredotočiti na "postizanje glavnog cilja, oslobađanja Donbasa".

Gotovo četiri mjeseca kasnije ruska vojska zauzela je Luhansk, jednu od dviju regija koje čine Donbas, no još su daleko od osvajanja čitave druge regije Donjecka. Ipak, ruske vojne snage zauzele su neke teritorije izvan Donbasa, posebice u regijama južnog Zaporožja i Hersona te nastavljaju s raketnim napadima na gradove diljem Ukrajine.

 

U Sumi raketirana osnovna škola

12:07

Češka televizija posjetila je mjesto ruskog napada u regiji Sumi, nekoliko kilometara od granice s Rusijom. Tu su ruski projektili pogodili osnovnu školu i groblje. Lokalno stanovništvo tvrdi kako ni jedno ni drugo nije bio vojni cilj.

 

Britanija: Ruska ofenziva na Donbas donosi 'minimalne dobitke'

08:06

Ruska ofenziva na ukrajinsku regiju Donbas nastavlja se s minimalnim pomacima dok ukrajinske snage drže liniju, objavila je britanska vojna obavještajna služba.

Antonovski most preko rijeke Dnipra koji su pogodile ukrajinske snage vjerojatno je još upotrebljiv, objavilo je britansko ministarstvo obrane na Twitteru.

Ukrajinski glavni stožer u utorak navečer objavio je da su se ruske snage dodatno učvrstile u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

- Neprijatelj je izveo napad u području Pokrovske, postigavši djelomičan uspjeh, te se ukopao na južnom rubu mjesta, stoji u ukrajinskom dnevnom izvješću o situaciji.

Pokrovske su naselje 10 kilometara istočno od važnog prometnog čvorišta Bahmuta u regiji Doneck.

Linija Siversk-Soledar-Bahmut posljednja je linija obrane koja štiti gradove Slovjansk i Kramatorsk u Donbasu pod kontrolom Ukrajine. Slovjansk je granatiran u utorak, rekli su prije ukrajinski izvori.

Ukrajinski glavni stožer priopćio je da su odbijeni ruski napadi na druge izbočene dijelove Donbasa, uključujući područja sjeverno od Slovjanska i istočno od Siverska.

U regiji Herson u južnoj Ukrajini izvijestili su o topničkim i tenkovskim borbama, ali su rekli da nije bilo promjena na bojišnici.

Unatoč nastavljenim borbama i retorici, Kijev i Moskva uspjeli su u utorak razmijeniti tijela vojnika poginulih u borbi.

- Ukrajina je vratila 45 svojih branitelja, objavile su vlasti u Kijevu, dok je ruska novinska agencija RIA Novosti potvrdila da su predana tijela jednakog broja ruskih vojnika.

 

Putin: Ukrajina nije ispunila uvjete mirovnog sporazuma

07:30

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u Teheranu da Moskva ne vidi želju Ukrajine da ispuni uvjete onoga što je opisao kao preliminarni mirovni sporazum dogovoren u ožujku.

Upitan o mogućem sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Putin je rekao da se Kijev nije pridržavao uvjeta preliminarnog mirovnog sporazuma za koji je rekao da je "praktički postignut" u ožujku.

- Konačni rezultat naravno... ovisi o spremnosti strana da provedu dogovore koji su postignuti. Danas vidimo da vlasti u Kijevu nemaju takvu želju, rekao je.

Pregovori su održani u ožujku, obje su strane dale prijedloge, ali bez pomaka. Zelenski je tada rekao da se može vjerovati samo konkretnom rezultatu razgovora.

Putin se u utorak u Teheranu sastao s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, produbivši veze između dviju zemalja koje su obje pod zapadnim sankcijama.

Tijekom posjeta Iranu, Putin se također susreo s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom s kojim je razgovarao o sporazumu kojim bi se obnovio crnomorski izvoz žita iz Ukrajine, koji trenutačno Rusija blokira.

 

Kijev se nada da je rat na prekretnici

07:23

Kijev se nada da je rat na prekretnici te da je Moskva iscrpila svoje ofenzivne sposobnosti zauzimanjem nekoliko manjih gradova na istoku.

- Ruskoj vojsci sve je teže držati položaje na okupiranom području. Korak po korak napredujemo prekidajući Rusima opskrbne lance, rekao je Zelenski.

Britanski vojni obavještajci tvrde pak da se Rusija na bojnom polju grčevito trudi održati učinkovitu ofenzivnu moć te da taj problem vjerojatno postaje sve teži.

Rusi se, kažu, istodobno suočavaju i s ozbiljnim nedostatkom ljudstva te s ključnim strateškim pitanjem - treba li rasporediti svježe udarne snage u Donbasu ili ih se mora poslati u obranu od ukrajinskih protunapada u jugozapadnom sektoru na području Hersona. U međuvremenu, Rusima je i dalje najveći trn u oku sofisticirano oružje koje je Ukrajina dobila od Zapada.

- Na području oko Bilenke, u regiji Odesa, visokopreciznim oružjem uništena su skladišta streljiva koje su poslale Sjedinjene Države i europske zemlje, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ukrajinci su jučer poručili da se priprema oslobađanje Krima, crnomorskog poluotoka koji je Rusija anektirala još 2014. i gdje se nalazi moćna ruska Crnomorska flota. Ukrajinski ministar obrane Volodimir Havrilov izjavio je tijekom posjeta Londonu da Kijev ima dovoljno protubrodskih raketa za uništenje cijele crnomorske flote.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/u-ukrajini-se-nastavljaju-snazne-borbe-putin-ukrajina-nije-ispunila-uvjete-mirovnog-sporazuma-8613105

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.